Life

Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. Specialiștii au rămas șocați de ce au găsit în zona moartă

Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. Chiar și specialiștii au rămas șocați de ce au putut să găsească într-o anumită zonă.
03.06.2023 | 15:00
Descoperire uluitoare pe fundul Marii Negre Specialistii au ramas socati de ce au gasit in zona moarta
Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. Sursă foto: Rodrigo Pacheco- Ruiz / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O descoperire uluitoare de pe fundul Mării Negre avea să îi șocheze pe specialiști. Ce s-a găsit în zona moartă? Un proiect demarat cu ceva timp în urmă avea să genereze mari controverse, dar și semne de întrebare.

Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre

Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. În zona inferioară a acesteia, cunoscută drept ”zona moartă”, au fost găsite mai bine de 40 de nave despre care se spune că provin din perioada Imperiului Bizantin și cea a Imperiului Otoman, notează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea Southampton sunt protagoniștii acestei descoperiri. Aceștia își doreau să analizeze arheologia maritimă din Marea Neagră. În acest sens, ei au folosit o aparatură extrem de performantă pentru a ave rezultatul dorit.

O descoperire uluitoare avea să fie făcută în adâncurile Mării Negre, mai exact la 1.800 de metri. Ce este și mai surprinzător este că starea zecilor de nave din perioada otomană și bizantină este aproape intactă.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul echipei de cercetători spune că a avut parte de o reală surpriză în momentul în care a făcut această descoperire uluitoare. De asemenea, au fost surprinse și imagini remarcabile care generează interes.

Navele se află într-o stare remarcabilă

„Descoperirea epavelor, în timpul misiunilor de cercetare, reprezintă o mare surpriză pentru noi și, în același timp, o realizare fascinantă. Acestea sunt într-o stare remarcabilă, datorită lipsei de oxigen care apare la o adâncime de peste 150 de metri.

ADVERTISEMENT

Prin folosirea tehnicii de înregistrare 3D, am reușit să realizăm o serie de imagini remarcabile. Până în prezent, nimeni nu a reușit să surprindă imagini cu epavele la o asemenea adâncime”, a precizat coordonatorul echipei de la Universitatea Southampton, profesorul Jon Adams.

Cum de au fost găsite zeci de nave în acea zonă? Cercetătorul spune că în perioada Imperiului Bizantin, Marea Neagră era punctul central pentru cele mai multe activități coloniale și comerciale.

Drept urmare, nu e de mirare descoperirea făcută. Sursa citată amintește faptul că odată cu ocuparea Constantinopolului, în 1453, Marea Neagră a fost închisă comerțului. Aceasta avea să devină accesibilă pentru comerțul extern sute de ani mai târziu, mai exact în 1856.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește dispozitivele folosite de cercetători, acestea au reușit să acopere o suprafață de 1.250 de kilometri. Planurile echipei nu se opresc însă aici. Toată lumea vrea să afle ce s-a întâmplat cu aceste nave, dar și cum de au rămas intacte până acum. Oricum Marea Neagră ascunde cel mai probabil și alte secrete, care vor fi aflate în timp. 

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei...
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei de la omul de afaceri care l-a denunțat
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui”...
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui” în actualul sezon
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate...
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate juca un rol de lider în UE” | EXCLUSIV
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar...
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar Pescobar jură că nu e nimic între ei: E mâna mea dreaptă!
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?