Life

Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. Specialiștii au rămas șocați de ce au găsit în zona moartă

Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. Chiar și specialiștii au rămas șocați de ce au putut să găsească într-o anumită zonă.
03.06.2023 | 15:00
Descoperire uluitoare pe fundul Marii Negre Specialistii au ramas socati de ce au gasit in zona moarta
Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. Sursă foto: Rodrigo Pacheco- Ruiz / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O descoperire uluitoare de pe fundul Mării Negre avea să îi șocheze pe specialiști. Ce s-a găsit în zona moartă? Un proiect demarat cu ceva timp în urmă avea să genereze mari controverse, dar și semne de întrebare.

Descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre

Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare pe fundul Mării Negre. În zona inferioară a acesteia, cunoscută drept ”zona moartă”, au fost găsite mai bine de 40 de nave despre care se spune că provin din perioada Imperiului Bizantin și cea a Imperiului Otoman, notează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea Southampton sunt protagoniștii acestei descoperiri. Aceștia își doreau să analizeze arheologia maritimă din Marea Neagră. În acest sens, ei au folosit o aparatură extrem de performantă pentru a ave rezultatul dorit.

O descoperire uluitoare avea să fie făcută în adâncurile Mării Negre, mai exact la 1.800 de metri. Ce este și mai surprinzător este că starea zecilor de nave din perioada otomană și bizantină este aproape intactă.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul echipei de cercetători spune că a avut parte de o reală surpriză în momentul în care a făcut această descoperire uluitoare. De asemenea, au fost surprinse și imagini remarcabile care generează interes.

Navele se află într-o stare remarcabilă

„Descoperirea epavelor, în timpul misiunilor de cercetare, reprezintă o mare surpriză pentru noi și, în același timp, o realizare fascinantă. Acestea sunt într-o stare remarcabilă, datorită lipsei de oxigen care apare la o adâncime de peste 150 de metri.

ADVERTISEMENT

Prin folosirea tehnicii de înregistrare 3D, am reușit să realizăm o serie de imagini remarcabile. Până în prezent, nimeni nu a reușit să surprindă imagini cu epavele la o asemenea adâncime”, a precizat coordonatorul echipei de la Universitatea Southampton, profesorul Jon Adams.

Cum de au fost găsite zeci de nave în acea zonă? Cercetătorul spune că în perioada Imperiului Bizantin, Marea Neagră era punctul central pentru cele mai multe activități coloniale și comerciale.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, nu e de mirare descoperirea făcută. Sursa citată amintește faptul că odată cu ocuparea Constantinopolului, în 1453, Marea Neagră a fost închisă comerțului. Aceasta avea să devină accesibilă pentru comerțul extern sute de ani mai târziu, mai exact în 1856.

În ceea ce privește dispozitivele folosite de cercetători, acestea au reușit să acopere o suprafață de 1.250 de kilometri. Planurile echipei nu se opresc însă aici. Toată lumea vrea să afle ce s-a întâmplat cu aceste nave, dar și cum de au rămas intacte până acum. Oricum Marea Neagră ascunde cel mai probabil și alte secrete, care vor fi aflate în timp. 

ADVERTISEMENT