Concret, specialiștii au descoperit un zăcământ de fosfat, mineral care poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice și panouri solare. Zăcământul a fost estimat la 70 de miliarde de tone de fosfor, potrivit companiei Norge Mining. Dacă ar fi exploatat cum trebuie, acest zăcământ ar putea alimenta mașinile electrice din Europa timp de 50 de ani.
Mai mult, zăcământul mai conține și vanadiu și titan, alte materii prime critice conform standardelor din UE. Până la descoperirea acestui zăcământ, cel mai mare zăcământ de rocă fosfatiferă se afla în regiunea Sahara Occidentală din Maroc, aproximativ 50 miliarde de tone, comparativ cu cel 70 de miliarde descoperite acum.
La nivel global, potrivit estimărilor oficiale ale US Geological Survey, China ar deține 3.2 miliarde de tone de fosfat, iar Egiptul 2.8 miliarde de tone. Din păcate aceste resurse sunt considerate resurse finite, astfel că se vor termina inevitabil la un moment dat, indiferent unde s-ar afla pe glob.
La nivel mondial, 90% din fosfat e utilizat pentru a produce îngrășăminte pentru industria agricolă. Problema e că în momentul în care se va epuiza această resursă va exista un risc real de penurie. Ar exista și o problemă de mediu prin folosirea fosfatului, pentru că aceste îngrășăminte provoacă înmulțirea algelor din râuri.
Fosforul a devenit esențial pentru producerea de panouri solare, cipurile de calculator și bateriile litiu-fosfat de fier, utilizate pentru mașinile electrice. La nivel mondial, economia folosește aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor pe an. Specialiștii atrag atenția că procesele de rafinare a fosforului și extragere sunt extrem de poluante, chiar dacă mașinile electrice ar fi o soluție alternativă la autoturismele pe combustibil clasic.
Potrivit BBC, compania Norge Mining a declarat că va folosi tehnologii revoluționare când va extrage și prelucra fosfatul, pentru a reduce considerabil emisiile de carbon în acest proces. Asta, în condițiile în care SUA și Uniunea Europeană pregătesc interzicerea mașinilor clasice în următoarele decenii.
Un prima pas a fost făcut de președintele american Joe Biden, care a semnat anul trecut un ordin prin care Guvernul SUA anunță că va cumpăra doar mașini electrice pentru flota proprie începând din 2035. Această flotă constă momentan din 650.000 de vehicule, iar autoritățile americane cumpără anual circa 50.000 de mașini.
Între timp, Parlamentul European a aprobat deja un proiect care prevede ca din 2035 să nu se mai vândă decât mașini noi electrice, iar cele cu benzină și motorină vor ieși din circuit în momentul în care nu vor mai fi funcționale, peste zeci de ani. Scopul declarat al Uniunii Europene e să reducă emisiile de CO2 produse de autoturisme.
Mai multe țări au avut diverse obiecții față de acest scenariu, în condițiile în care e greu de crezut că zone care o duc mai prost din punct de vedere economic, cum ar fi estul Europei, ar putea să-și permită peste noapte să schimbe întreaga flotă auto cu mașini electrice, în lipsa unei infrastructuri adecvate.