News

Descoperire uriașă pentru viitorul mașinilor electrice. Un zăcământ ar putea rezolva o problemă importantă

Norvegienii au dat lovitura după ce au descoperit un zăcământ care ar putea alimenta mașinile electrice pentru următorii 50 de ani.
11.07.2023 | 10:16
Descoperire uriasa pentru viitorul masinilor electrice Un zacamant ar putea rezolva o problema importanta
Descoperire uriașă pentru viitorul mașinilor electrice. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, specialiștii au descoperit un zăcământ de fosfat, mineral care poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice și panouri solare. Zăcământul a fost estimat la 70 de miliarde de tone de fosfor, potrivit companiei Norge Mining. Dacă ar fi exploatat cum trebuie, acest zăcământ ar putea alimenta mașinile electrice din Europa timp de 50 de ani.

Descoperire uriașă pentru viitorul mașinilor electrice

Mai mult, zăcământul mai conține și vanadiu și titan, alte materii prime critice conform standardelor din UE. Până la descoperirea acestui zăcământ, cel mai mare zăcământ de rocă fosfatiferă se afla în regiunea Sahara Occidentală din Maroc, aproximativ 50 miliarde de tone, comparativ cu cel 70 de miliarde descoperite acum.

ADVERTISEMENT

La nivel global, potrivit estimărilor oficiale ale US Geological Survey, China ar deține 3.2 miliarde de tone de fosfat, iar Egiptul 2.8 miliarde de tone. Din păcate aceste resurse sunt considerate resurse finite, astfel că se vor termina inevitabil la un moment dat, indiferent unde s-ar afla pe glob.

La nivel mondial, 90% din fosfat e utilizat pentru a produce îngrășăminte pentru industria agricolă. Problema e că în momentul în care se va epuiza această resursă va exista un risc real de penurie. Ar exista și o problemă de mediu prin folosirea fosfatului, pentru că aceste îngrășăminte provoacă înmulțirea algelor din râuri.

ADVERTISEMENT

Fosforul a devenit esențial pentru producerea de panouri solare, cipurile de calculator și bateriile litiu-fosfat de fier, utilizate pentru mașinile electrice. La nivel mondial, economia folosește aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor pe an. Specialiștii atrag atenția că procesele de rafinare a fosforului și extragere sunt extrem de poluante, chiar dacă mașinile electrice ar fi o soluție alternativă la autoturismele pe combustibil clasic.

Potrivit BBC, compania Norge Mining a declarat că va folosi tehnologii revoluționare când va extrage și prelucra fosfatul, pentru a reduce considerabil emisiile de carbon în acest proces. Asta, în condițiile în care SUA și Uniunea Europeană pregătesc interzicerea mașinilor clasice în următoarele decenii.

ADVERTISEMENT

Un prima pas a fost făcut de președintele american Joe Biden, care a semnat anul trecut un ordin prin care Guvernul SUA anunță că va cumpăra doar mașini electrice pentru flota proprie începând din 2035. Această flotă constă momentan din 650.000 de vehicule, iar autoritățile americane cumpără anual circa 50.000 de mașini.

Între timp, Parlamentul European a aprobat deja un proiect care prevede ca din 2035 să nu se mai vândă decât mașini noi electrice, iar cele cu benzină și motorină vor ieși din circuit în momentul în care nu vor mai fi funcționale, peste zeci de ani. Scopul declarat al Uniunii Europene e să reducă emisiile de CO2 produse de autoturisme.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări au avut diverse obiecții față de acest scenariu, în condițiile în care e greu de crezut că zone care o duc mai prost din punct de vedere economic, cum ar fi estul Europei, ar putea să-și permită peste noapte să schimbe întreaga flotă auto cu mașini electrice, în lipsa unei infrastructuri adecvate.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României