News

Descoperirea anului, făcută de Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Savanții au identificat o particulă exotică

01.07.2020 | 16:50
Descoperirea anului facuta de Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara Savantii au identificat o particula exotica
ADVERTISEMENT

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută mai ales prin acronimul CERN, a descoperit o nouă particulă exotică, în cadrul experimentului Large Hadron Collider beauty (LHCb).

Particula exotică a fost descoperită în premieră, fiind vorba de un tetracuarc cu o compoziție nemaivăzută omenirii până în prezent.

ADVERTISEMENT

Descoperirea le va permite fizicienilor să înțeleagă mai bine modul în care cuarcii formează particule compuse precum protonii și neutronii, care se găsesc în nucleul atomului.

CERN a descoperit o nouă particulă exotică, fiind considerată descoperirea anului

Cuarcii se combină câte doi sau trei în grupuri ce formează particule numite hadroni, însă cercetătorii sunt convinși că există și hardoni formați din patru sau cinci cuarci, botezați tetracuarci sau pentacuarci.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cercetătorii au descoperit ceva cu adevărat special în aceste zile, conform Hot News. Aceste particule sunt considerate „laboratoarele” ideale pentru a studia interacțiunea puternică ce ține la un loc protonii, neutronii și nucleu.

Particulele formate din patru cuarci sunt deja exotice, iar cea pe care am descoperit-o este prima formată din patru cuarci puternici de același tip, mai exact doi cuarci de tip charm și doi anticuarci de tip charm”, a explicat Giovanni Passaleva, purtătorul de cuvânt al organizației.

ADVERTISEMENT

În trecut, alte exprimente au observat doar tetracuarci cu cel mult doi cuarci grei și cel mult doi de același tip.

„Aceste particule exotice grele reprezintă cazuri extreme, dar în același timp simple din punct de vedere teoretic, cu care să testăm modele care pot fi folosite pentru a explica natura particulelor convenționale de materie, cum ar fi protonii sau neutronii. Tocmai de aceea suntem foarte încântați să le vedem apărând în coliziunile de particule de la LHC pentru prima oară”, a adăugat Chris Parkes.

ADVERTISEMENT

Cuarcul este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea”. Ipoteza existentei quarkului a fost propusă de teoreticianul Murray Gell-Mann în 1964.

ADVERTISEMENT