Cercetătorii britanici au reușit să creeze niște baterii revoluționare din diamante. Acestea ar putea revoluționa tehnologia, având în vedere puterea pe care o au, dar și funcțiile descoperite ulterior.
Tehnologia evoluează cu pași repezi. În ultimii ani s-au tot făcut descoperiri uimitoare, care mai apoi au ajuns să fie puse și în practică. Și iată că și de această dată, cercetătorii din Marea Britanie au reușit să uimească.
Se pare că britanicii au creat o baterie revoluționară care poate să furnizeze energie pe termen lung. Conform celor mai recente informații, tehnologia utilizează carbon-14, un izotop radioactiv, încorporat într-un diamant sintetic.
Cercetătorii britanici se așteaptă ca aceste noi baterii să deschidă noi perspective pentru alimentarea dispozitivelor, informează Gizmodo.com. Cum funcționează însă o astfel de baterie?
Practic principiul de funcționare are la bază proprietatea carbonului-14 de a emite radiații beta în timpul descompunerii radioactive. Mai apoi diamantul captează aceste particule, transformându-le în energie.
Iar un detaliu interesant este faptul că având în vedere timpul de înjumătățire al carbonului-14 de 5.730 de ani, aceste baterii pot funcționa teoretic timp de milenii. Și totuși ce noutăți ar putea aduce aceste baterii?
Conform specialiștilor? Ele vor putea fi utilizate în numeroase domenii. În medicină spre exemplu bateriile vor avea puterea de a alimenta dispozitive precum stimulatoare cardiace, implanturi oculare și aparate auditive.
Inclusiv în spațiu bateriile cercetătorilor britanici vor putea fi utilizate. Acestea pot furniza energie sateliților și echipamentelor care operează în condiții extreme. În același timp, ele vor mai putea fi folosite și la alimentarea senzorilor de monitorizare amplasați în zone greu accesibile.
Sunt însă sigure? Cercetătorii spun că structura diamantului asigură siguranța utilizării. Aceasta poate să absoarbă complet radiațiile emise de carbonul-14. Și tot această caracteristică previne orice emisie de radiații în mediul înconjurător.
Duritatea diamantului oferă însă și alte avantaje precum o protecție fizică superioară. Asta înseamnă că baterie este rezistentă la deteriorări. Având în vedere noua descoperire, specialiștii speră să transforme această baterie într-un produs disponibil la scară largă care să contribuie la reducerea dependenței de sursele convenționale de energie.