Tonele din deșeurile toxice aruncate la gropile de gunoi ar putea reprezenta, de fapt, o veritabilă mină de aur pentru o industrie esențială societății din prezent.
Datele oficiale din prezent arată că milioane de tone de cenușă de cărbune, un produs secundar al arderii cărbunelui, se află în iazuri și gropi de gunoi din SUA. Acestea prezintă un risc semnificativ pentru mediu.
Aceste deșeuri toxice riscă să se scurgă în căile navigabile și să contamineze solul. O descoperire recentă a oamenilor de știință de peste ocean arată că aceste deșeuri toxice ar putea deține și elemente valoroase de pământuri rare, cruciale pentru susținerea energiei verzi.
Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au analizat cenușa de cărbune de la centralele electrice din Statele Unite. Ei au descoperit că aceasta ar putea conține până la 11 milioane de tone de elemente de pământuri rare.
Vorbim de o cantitate de opt ori mai mare decât rezervele actuale ale SUA. Cea mai puternică țară de pe planetă importă peste 95% din necesarul de metale rare din China.
Conform CNN, valoarea acestor metale, necesare în fabricarea mașinilor electrice, panourilor solare și turbinelor eoliene, este estimată la suma astronomică de 8,4 miliarde de dolari.
Descoperirea cercetătorilor reprezintă o oportunitate majoră pentru aprovizionarea internă cu pământuri rare, fără a fi nevoie de noi minerituri, a explicat Bridget Scanlon, autor al studiului și profesor de cercetare la Jackson School of Geosciences din UT.
”Este o transformare autentică de la gunoi la comoară. Avantajul major este că aceste metale pot fi extrase din deşeurile existente, fără a fi nevoie de noi exploatări miniere”, afirmă Bridget Scanlon, coordonatoarea studiului.
Aceste așa-numite elemente de pământuri rare, care includ metale precum scandiu, neodim și ytriu, se găsesc în miezul Pământului. Ele joacă un rol vital în tehnologiile ”curate”.
Teoretic, aceste elemente nu sunt rare în natură. Problema e că aceste metale sunt dificil de extras și separat de minereul din jur. Pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili, se așteaptă ca cererea de elemente de pământuri rare să fie de șapte ori mai mare în 2040 față de prezent, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.