Chiar dacă a fost îmbunătățit în ultimii ani, eficiența panourilor solare fotovoltaice poate fi încă ajustată. O echipă de cercetători de la Universitatea Lehigh din Statele Unite afirmă că au realizat ceva deosebit de remarcabil la prima vedere: au dezvoltat panouri solare fotovoltaice cu un nivel de eficiență de 190%.
Conceptul este simplu: acest nivel de eficiență este reprezentat de procentul de lumină solară care poate fi transformată în electricitate, comparativ cu totalul luminii solare captate de suprafața unui panou solar.
Panourile solare actuale pot converti doar o parte a luminii captate în electricitate, cele mai performante ajungând la un nivel de eficiență de aproximativ 23%, scrie gadget.ro.
Cercetătorii de la Universitatea Lehigh din SUA afirmă că au reușit să îmbunătățească semnificativ nu numai cantitatea de lumină transformată în electricitate, ci și capacitatea noilor panouri de a capta chiar și căldura emisă de această lumină.
Practic, prin utilizarea mai multor straturi, cele două surse, anume lumină și căldură, pot contribui concret la un nivel de eficiență de până la 190%.
Cu toate acestea, această inovație nu va fi disponibilă în curând pe piață. Pentru că cercetătorii au folosit materiale precum cupru zerovalent, germaniu, staniu și aur în realizarea panourilor.
Unele dintre aceste materiale sunt rare pe planeta noastră, iar altele sunt foarte scumpe. În teorie, dacă aceste panouri solare fotovoltaice revoluționare ar fi disponibile pentru comercializare, ar fi extrem de costisitoare, dificil de produs și disponibile în cantități foarte limitate.
Cercetătorii sunt conștienți de această problemă și au declarat că vor continua să lucreze pentru a înlocui aceste materiale cu altele mai ieftine și mai ușor de procurat.
În altă ordine de idei, este puțin probabil ca rezultatele să fie la fel de spectaculoase precum cele prezentate în studiul lor sau ca aceste panouri să ajungă în producție.