News

Descoperirea care schimbă tot în domeniul mașinilor pe benzină. Dispozitivul care transformă gazul de eșapament în electricitate

O descoperire revoluționară a cercetătorilor poate schimba tot în domeniul mașinilor pe benzină. Aceștia au creat un dispozitiv care transformă gazul de eșapament în electricitate
01.03.2025 | 16:25
Descoperirea care schimba tot in domeniul masinilor pe benzina Dispozitivul care transforma gazul de esapament in electricitate
Cercetătorii au creat un dispozitiv revoluționar care transformă gazul de eșapament în electricitate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv revoluționar capabil să transforme căldura reziduală din gazele de eșapament ale vehiculelor în electricitate. Cum funcționează acesta.

Cercetătorii au creat un dispozitiv revoluționar care transformă gazul de eșapament în electricitate

Datele oficiale arată că motoarele cu combustie ale mașinilor, deși generează multă putere prin arderea combustibililor fosili, sunt ineficiente. Astfel, peste trei sferturi din energia consumată se pierde sub formă de căldură.

ADVERTISEMENT

Constatând acest aspect, mai mulți specialiști s-au întrebat ce s-ar întâmpla dacă o parte din această energie termică irosită ar putea fi recuperată și reutilizată pentru a îmbunătăți eficiența vehiculelor.

Aceste întrebări au apărut de mai mult timp. Abia acum, o echipă de cercetători a dezvoltat un dispozitiv inovator. Acesta are rolul de a transforma căldura reziduală din gazele de eșapament ale vehiculelor în electricitate.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează dispozitivul

Acest dispozitiv are la bază tehnologia termoelectrică. Aceasta captează întreaga cantitate de căldură care provine de la gazele de eșapament și o transformă în energie electrică utilizabilă.

Principiul de funcționare se bazează pe efectul Seebeck. Prin acesta, diferența de temperatură dintre două materiale diferite generează un flux de electroni, producând electricitate.

ADVERTISEMENT

Dispozitivul se montează direct pe țeava de eșapament a mașinilor sau a altor vehicule. Nu necesită modificări mari. Cercetătorii spun că, odată optimizată, tehnologia ar putea contribui la o reducere semnificativă a consumului de combustibil prin recuperarea unei părți din energia pierdută sub formă de căldură.

ADVERTISEMENT

Acest prototip a raportat deja performanțe foarte bune. Deocamdată, în testelor efectuate în laborator, dispozitivul a reușit să genereze o putere de până la 40 de Wați. Este o energie capabilă să alimenteze un bec.

Aparent, puterea electrică poate părea mică, dar integrarea mai multor astfel de module ar putea produce suficientă energie pentru a susține sistemele auxiliare ale unui vehicul. Se reduce astfel sarcina asupra alternatorului și, poate cel mai important, scade consumul de combustibil.

Avantajele acestei tehnologii:

  • Eficiență energetică sporită
  • Reducerea emisiilor de CO2
  • Extinderea autonomiei vehiculelor electrice hibride
  • Aplicabilitate versatilă. De notat că dispozitivul poate fi implementat nu doar pe autoturisme, ci și pe vehicule industriale, aviație sau alte sisteme care generează căldură reziduală, conform DailyDriven.