News
notix pixel id

Descoperirea care va salva vieți. Testul care permite detectarea timpurie a cancerelor de cap și gât provocate de HPV

Cercetătorii australieni au determinat că testarea salivei permite detectarea precoce a cancerelor de cap și gât, provocate de papilomavirusul uman (HPV).
23.09.2021 | 12:04
Descoperirea care va salva vieți. Testul care permite detectarea timpurie a cancerelor de cap și gât provocate de HPV
Descoperire care va salva vieți. Testul care permite detectarea timpurie a cancerelor de cap și gât provocate de HPV Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Papilomavirusurile umane cu risc crescut (HR-HPV) care cauzează cancere sunt responsabile pentru creșterea incidenței cancerelor de cap și gât (HNC) produse de HR-HPV, în special a cancerelor orofaringiene (ale gâtului – OPC).

Testul care permite detectarea timpurie a cancerelor de cap și gât provocate de HPV

Cercetătorii au stabilit că ADN-ul HPV-HP poate fi detectat în salivă la majoritatea pacienților cu cancere orofaringiene cauzate de HPV.

Cercetarea evidențiază un program de screening care poate salva vieți bazat pe testarea ADN-ului HP-HPV din salivă pentru depistarea precoce a cancerului și monitorizarea pacientului.

ADVERTISEMENT

Constatările cercetătorilor au fost publicate în Journal of Molecular Diagnostics.

„În ciuda creșterii numărului de cancere de cap și de gât produse de HPV, nu există metode de detectare timpurie sau strategii de screening pentru aceste tipuri de cancer, spre deosebire de cancerul de col uterin, care este cauzat de același virus.

Biomarkerii care permit detectarea timpurie, monitorizarea și prognosticul bolii sunt justificați pentru a combate incidența crescândă a cancereor orofaringiene produse de HPV”, a explicat cercetătorul principal dr. Chamindie Punyadeera, șeful laboratorului translațional de salivă și biopsie lichidă, Școala de științe biomedicale, Facultatea de Sănătate, Universitatea de Tehnologie din Queensland (QUT) și Institutul de cercetare translațională , Brisbane, QLD, Australia.

ADVERTISEMENT

Dr. Punyadeera și colegii ei au investigat eficacitatea detectării HPV salivar ca biomarker al cancerelor de cap și gât produse de HPV și a modelelor de supraviețuire la pacienții cu cancer orofaringian pentru a evalua utilitatea HR-HPV salivar ca biomarker de prognoză pentru cancerele orofaringiene.

Testarea salivei a fost efectuată pe 491 de pacienți la momentul primului diagnostic de cancer de cap și gât și 10 pacienți cu cancer de cap și gât recurent. 43% dintre probe au fost pozitive pentru ADN-ul HPV salivar.

ADVERTISEMENT

HPV16, o tulpină cu risc ridicat a virusului, a fost detectată la 92% din probele de salivă HPV pozitive. Marea majoritate a cancerelor de cap și de gât cauzate de HPV a apărut din orofaringe, în special din amigdalele palatine și din baza limbii, confirmând că orofaringele este punctul fierbinte pentru aceste tipuri de cancer.

72% dintre pacienții cu cancer orofaringian au fost pozitivi pentru ADN HR-HPV în saliva lor, iar supraexprimarea tumorii p16 a fost observată la 89,3%.

ADVERTISEMENT

Aceste descoperiri susțin utilitatea testării salivei ca biomarker pentru facilitarea depistării precoce și screening-ului ADN-ului HPV-HR.

215 pacienți cu cancer ororfaringian au fost urmăriți timp de până la cinci ani. Pacienții HR-HPV salivar pozitivi au avut un avantaj clar de supraviețuire față de omologii lor HR-HPV salivar negativi.

ADVERTISEMENT

Rata medie de supraviețuire a fost de 205 luni

Supraviețuirea medie fără evenimente a fost de 205 luni pentru pacienții cu HPV-HPV pozitivi, comparativ cu 82 de luni pentru pacienții cu HR-HPV-negativi.

Deși numărul pacienților cu cancer recurent în studiu a fost mic, constatările indică faptul că HR-HPV salivar tinde să fie pozitiv la majoritatea pacienților la punctul locoregional de apariție.

„Când se ia în considerare natura neinvazivă și comoditatea colectării, testarea salivară a HR-HPV este un mod ideal de screening a persoanelor asimptomatice și monitorizarea pe termen lung a pacienților HNC produs de HPV.

Rezultatele noastre indică faptul că, în viitorul apropiat, Testarea HR-HPV salivar va deveni parte a managementului clinic de rutină pentru pacienții cu OPC produs de HPV “, a remarcat dr. Punyadeera, citată de Medical Xpress.

“Biopsia lichidă în HNC are potențialul de a fi cu adevărat transformatoare”, a explicat co-cercetătorul Sarju Vasani, MD, Royal Brisbane and Women’s Hospital și Facultatea de Medicină, Universitatea din Queensland, Brisbane, QLD, Australia. „Are potențialul de a personaliza selecția tratamentului și de a ajuta la evaluarea prognosticului bolii.

Ne poate ajuta să selectăm pacienții pentru tratament adjuvant și ne va avertiza asupra reapariției înainte ca imagistica sau examenul clinic să detecteze vreo anomalie specifică.

Este doar o chestiune de timp înainte acești biomarkeri se traduc de la setările de cercetare la practica clinică.”

În unele țări, inclusiv Statele Unite, HNC și în special OPC, au depășit cancerele de col uterin ca fiind cel mai frecvent cancer cauzat de HPV. Pacienții sunt de obicei diagnosticați într-un stadiu avansat.

În stadiile incipiente, aceste tipuri de cancer sunt dificil de localizat cu studii de imagistică sau examinare fizică. Orofaringele este dificil de accesat, iar detectarea se complică și mai mult dacă aceste leziuni mai mici sunt ascunse în crăpăturile amigdalelor.

Aceste tipuri de cancer se pot metastaza într-un stadiu incipient, chiar și atunci când cancerul primar este încă nedetectabil ca dimensiune.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri