Concret, oamenii de știință au descoperit pentru prima dată o peșteră pe Lună. La o adâncime de cel puțin 100 de metri, peștera pare locul ideal pentru ca oamenii să își construiască acolo o bază permanentă. Conform unui articol apărut în revista Nature, această peșteră ar fi doar una din probabil ”sutele de peșteri ascunse într-o lume subterană, nedescoperită”.
Potrivit sursei citate, SUA, China și Rusia se luptă de la distanță pentru a ”stabili o prezență umană permanentă pe Lună”. Cu toate acestea, principala grijă e ca astronauții să fie protejați de radiații, de temperaturile extreme și de vremea spațială. Helen Sharman, primul astronaut britanic care a călătorit în spațiu, crede că aceste peșteri ar putea fi o soluție pentru oameni.
Cel mai probabil în 20-30 de ani, atunci când omenirea s-ar putea muta în gropi lunare. Cu toate acestea, lucru remarcat de Sharman, cosmonauții ar putea avea nevoie de jet-packuri sau lifturi pentru a intra și a ieși din peșteră. Peștera a fost găsită de Lorenzo Bruzzone și Leonardo Carrer de la Universitatea din Trento, Italia.
Aceștia au folosit un radar pentru a pătrunde prin deschiderea unei gropi aflată pe o câmpie stâncoasă numită Marea Liniștii de pe Lună. Este o zonă vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ și e, de asemenea, locul unde a aterizat Apollo 11 în 1969.
”Peștera are un luminator pe suprafața Lunii, care duce în jos către pereți verticali și o podea înclinată care s-ar putea extinde și mai mult sub scoarța lunară”, precizează sursa citată. Cel mai probabil peștera a fost formată cu milioane sau chiar miliarde de ani în urmă, fiind asemănătoare cu peșterile vulcanice din Lazarote, Spania.
”Este cu adevărat incitant. Când faci aceste descoperiri și te uiți la aceste imagini, îți dai seama că ești prima persoană din istoria umanității care le-a văzut”, a explicat profesorul Carrer. Specialiștii cred că această peșteră ar fi un loc ideal pentru o bază lunară.
”La urma urmei, viața pe Pământ a început în peșteri, așa că are sens ca oamenii să poată trăi în interiorul lor și pe Lună”, a completat profesorul Carrer. Cu toate că peștera nu a fost momentan explorată pe deplin, cercetătorii speră ca mai mulți roboți să poată fi folosiți pentru o cartografiere.
Oamenii de știință au realizat pentru prima dată că ar putea exista peșteri pe lună în urmă cu 50 de ani. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au știut niciodată cât de adânci ar fi peșterile sau dacă acestea se pot prăbuși. Cu siguranță situația nu va fi lămurită degrabă, fiind necesare mai multe studii în acest sens.
”Avem imagini foarte bune ale suprafeței – până la 25 cm de rezoluție – putem vedea locurile de aterizare Apollo – dar nu știm nimic despre ceea ce se află sub suprafață. Există oportunități uriașe de descoperire”, a explicat și profesorul. Francesco Sauro, coordonatorul Topical Team Planetary Caves al Agenției Spațiale Europene.