Lumea oceanelor ascunde multe secrete. Pe unele dintre ele cercetătorii deja le-au descoperit și le-au împărtășit cu tot globul. Cea mai recentă astfel de descoperire i-a lăsat pe toți cu gura căscată, căci este pentru prima dată când oamenii de știință văd așa ceva.
Explorarea oceanelor a fost mereu un subiect de interes pentru cercetători. Nici nu este de mirare, având în vedere că în adâncul apei se află numeroase mistere.
Recent, o caracatiță și un calamar nemaivăzut până acum au fost descoperiți pe un munte subacvatic uriaș. Potrivit cercetătorilor, muntele ”gazdă” este mai înalt decât cel mai mare turn din lume.
Dorsala Nazca este situată în largul coastei Americii de Sud și se află la 3962 de metri adâncime sub nivelul mării. Cu alte cuvinte, are de aproape cinci ori înălțimea Burj Khalifa din Dubai.
Descoperirea uimitoare a fost făcută de cercetători în timp ce mapau fundul mării în jurul muntelui subactivat. În acel moment, habar nu aveau cu urmează să descopere o biodiversitate marină de-a dreptul uimitoare.
Vietățile submarine au fost descoperite cu ajutorul unui robot subacvatic. Printre speciile descoperite se numără și caracatița Casper care a primit numele după faimoasa fantomă prietenoasă.
Potrivit celor de la CNN, este pentru prima dată când o astfel de specie de caracatiță este văzută în Pacificul de Sud – Est. Însă, nu este singura vietate care a atras atenția cercetătorilor.
O altă creatură descoperită în adâncuri este ”monstrul zburător din spaghete”. Numele i-a fost atribuit datorită formei sale ciudate care seamănă cu firele de spaghete.
La final, expediția din această zonă s-a încheiat cu descoperirea a 20 de specii noi de viețuitoare. ”Calamarul zombi”, steaua de mare de adâncime sau peștele-scorpion sunt doar câteva dintre vietățile care se ascund în adâncul oceanului.
Directorul executiv al Institutului Oceanic Schmidt, Jyotika Virmani, a declarat pentru ABC News că împreună cu echipa ei au descoperit multe vietăți submarine. Impresionante au fost anemonele, aricii de mare, coralii cu aspect de gumă de mestecat și un homar pitic.
Misiunea subacvatică a durat 28 de zile și s-a finalizat în luna august a acestui an. Deși este a treia expediție a echipei la Dorsala Nazca, a fost pentru prima dată când cercetătorii au reușit să descopere atâtea vietăți uimitoare.
Primele două expediții au avut loc în lunile ianuarie și februarie ale acestui an și au culminat cu descoperirea a 150 de specii necunoscute anterior. În viitor, este posibil ca muntele subacvatic să devină prima zonă marină protejată sub un nou tratat al ONU.