Cercetătorii de la Observatorul Astronomic Bârlad s-au remarcat în lumea științifică cu o nouă descoperire. Au reușit să identifice o stea mai strălucitoare decât Soarele
Cercetătorii de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad au făcut o descoperire impresionantă, ce consolidează poziția României în cercetarea fenomenelor stelare rare.
Aceștia au descoperit o stea care este de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele și se află la o distanță de aproximativ 3.097 ani-lumină de noi, spun ei.
Ea este denumită HD 275071 și va purta numele intern Barlad V35. Steaua este variabilă de tip ORG (Gigantă Roșie Oscilantă) și este confirmată prin observațiile satelitului TESS al NASA.
Steaua HD 275071 este localizată în constelația Perseus din emisfera nordică. Oscilațiile generate de mișcările turbulente ale învelișurilor sale convective pot varia ca perioadă de la câteva minute la zile.
„Stelele gigante roșii care prezintă oscilații non-radiale de amplitudine mică au învelișuri convective în care mișcările turbulente acționează pe diverse scale de timp și viteze, generând zgomot acustic care poate, în mod aleatoriu, să conducă sau să atenueze oscilațiile rezonante de tip p-mode.
Se consideră că amplitudinile oscilațiilor sunt direct proporționale cu luminozitatea. Perioadele de pulsație variază de la câteva minute la câteva ore sau zile. Aceste oscilații au fost descoperite în urma observațiilor lungi și neîntrerupte realizate din spațiu (misiunile CoRoT, Kepler și TESS)”, au transmis cei de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
De asemenea, pe lângă V35 au mai fost publicate încă două noi stele variabile: Barlad V32 și Barlad V37. În acest moment numărul stelelor ce poartă numele Bârlad pe cer a ajuns la 37.
Această descoperire marchează eforturile constante ale cerectătorilor din Bârlad de a contribui la cunoașterea cosmică. Mai mult, acest lucru arată cum oamenii de știință din România au un aport constant în domeniul astronomiei pe plan internațional.