Un student în vârstă de 22 de ani a dat peste o adevărată comoară. Acesta a ieșit cu detectorul de metale într-un sit din Danemarca, iar obiectele pe care le-a găsit au fost expuse într-un muzeu.
Gustav Bruunsgaard, un student în vârstă de 22 de ani din Danemarca, a găsit șapte brățări de argint, rare, ce datează din epoca vikingă. Acestea demonstrează legăturile dintre scandinavi și restul lumii din Evul Mediului Timpuriu.
Comoara a fost descoperită în vestul țării, conform informațiilor oferite recent de muzeul din Aarhus, acolo unde au și fost expuse brățările. Bijuteriile datează din secolul IX nu doar pentru înfrumusețare, dar și ca monedă de schimb.
Fiecare dintre brățări a fost confecționată după un standard diferit de greutate. „Este pentru prima oară când descoperim o comoară de acest tip atât de aproape de Aarhus. Este atât excepţională cât şi foarte interesantă”, a spus Kasper Andersen, istoric la muzeul Moesgaard.
„Acest lucru ne permite să înţelegem mai bine modul în care vikingii din această parte a Scandinaviei acţionau într-o lume globală, din Asia occidentală până la Atlanticul de Nord”, a adăugat istoricul despre comoara găsită cu ajutorul unui detector de metale.
Una dintre brățări este în spirală, de inspirație rusă sau ucraineană. Mai multe obiecte de acest tip au mai fost găsite în trecut în Irlanda, după cum a povestit istoricul la muzeul Moesgaard.
„Cunoşteam aceste tipuri de brăţări. Dar în acest caz, acestea sunt exemplare foarte vechi, care leagă Scandinavia şi în special Aarhus de Est şi de Vest”, a mai menționat acesta despre descoperirea uluitoare.
Studentul a descoperit brățările în primăvară. Cu un simplu detector de metale, Gustav Bruunsgaar a dat peste prima brățară într-un sit localizat la nord de Aarhus. Este vorba despre al doilea oraș ca mărime din Danemarca.
Ulterior, s-a întors, și a găsit restul de șapte brățări. „Am făcut săpături pe locul unde au fost găsite. Dar nu am descoperit şi alte artefacte. Aşa că presupunem că cineva le-a îngropat pentru a le ascunde şi nu le-a recuperat niciodată”, a concluzionat istoricul.