O echipă de arheologi din Germania a făcut o descoperire uimitoare. Potrivit experților, comoara datează de pe vremea celticilor și este un pas important pentru lumea arheologică.
Fără doar și poate, pământul ascunde adevărate bogății la propriu, dar și la figurat. De asta s-a convins o echipă de arheologi din Germania care a descoperit o adevărată filă de istorie.
Potrivit Live Science, arheologii au dat peste un mormânt vechi de 2.600 de ani despre care se crede că provine din perioada celtică. Camera funerară din lemn a fost conservată excepțional, ceea ce a fost o surpriză plăcută pentru arheologi.
Mormântul celților are aproximativ 4 pe 4 metri, iar la construcția pereților, a tavanului și a pardoselii s-a folosit lemn de cea mai bună calitate. Drept dovadă, în ciuda trecerii timpului, camera funerară s-a păstrat foarte bine.
Potrivit arheologilor, lemnul de stejar este cel mare rezistă cel mai bine intemperiilor. De fapt, datorită acestui lemn masiv a fost posibilă conservarea mormântului vreme de mii de ani.
Lemnul masiv de stejar nu a contribuit doar la protejarea mormântului, ci le va fi de mare ajutor și arheologilor. În funcție de inelele arborilor, aceștia își pot da seama are a fost cu exactitate anul în care s-a construit camera funerară.
În urma mai multor cercetări, arheologii au ajuns la concluzia că mormântul nu era unul oarecare. Din contră, ar fi fost construit între 620 și 450 î. Hr. special pentru elita celților.
De-a lungul timpului, camera funerară a fost ținta mai multor jefuitori care și-au croit drum către ea. Arheologii au descoperit două tuneluri, dar și o gaură de intrare în tavan, semn că jefuitorii au găsit o cale de acces.
Potrivit echipei de arheologi, asta ar putea justifica de ce nu au fost găsite obiecte de valoare ale defuncților, având în vedere că vorbim de elita celților. Deși bijuteriile au lipsit cu desăvârșire, un alt aspect a atras atenția tuturor.
În unul dintre morminte, arheologii au dat peste mai multe cuie. Nu știu exact de la ce provin, dar presupun că ar putea fi de la carele cu patru toți. În tradiția celtică, persoana decedată din rangul princiar era mereu îngropată cu un car de lemn.
Pe lângă aceste cuie, echipa a mai descoperit și câteva rămășițe umane, dar și două urne. Momentan, arheologii nu au încheiat cercetarea, ceea ce înseamnă că vor mai avea multe de descoperit în mormintele celților.