Detalii tulburătoare au ieșit la iveală din ancheta procurorilor privind morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Două doctorițe și o asistentă au fost reținute.
Conform unui comunicat emis de Parchet, acestea ar fi provocat intenționat moartea unor pacienți internați în secția de Terapie Intensivă prin diminuarea dozei de noradrenalină.
„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat”, scrie în comunicatul Parchetului General.
Procurorii susțin că în luna aprilie, un pacient de 54 de ani a fost ucis. Înainte de acest incident, una dintre doctorițe ar fi încercat să-l omoare prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la 15ml/h la 1ml/h. Totuși, decesul nu s-a produs datorită intervenției unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
„Acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardiorespirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, mai scrie în comunicatul Parchetului.
Ulterior, pe 4 aprilie, cele două doctorițe au redus din nou doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la 20ml/h la 1ml/h. Această acțiune a dus, după 58 de minute, la instalarea stopului cardio-respirator și, în final, la decesul pacientului, declarat la ora 15:00.
„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, conform informațiilor obținute de anchetatori.
O investigație internă a spitalului, precum și anchete ale Ministerului Sănătății și Colegiului Medicilor, au concluzionat în aprilie că acuzațiile de moarte suspectă pentru cei 17 pacienți din Terapie Intensivă sunt neîntemeiate, scrie Antena 3 CNN.
La acea vreme, Ministerul Sănătății a concluzionat că sesizările privind moartea suspectă a 17 pacienți la Spitalul „Sfântul Pantelimon” nu sunt justificate.
Verificările au arătat că acuzațiile nu pot fi dovedite și că ar fi rezultat din conflicte interne între conducerea spitalului și un medic de la ATI. De asemenea, ancheta a indicat că asistenta care ar fi făcut denunțul nu există, mai spune sursa citată.