Unul dintre cele mai consumate deserturi din perioada comunismului a reapărut pe rafurile supermarketurilor. Nu este deloc scump, iar românii îl cumpără fie din nostalgie, fie din curiozitate.
În comunism, dulciurile erau greu de găsit. Acestea erau considerate un adevărat răsfăț pe care nu mulți și-l permiteau. Însă, chiar și așa, în perioada comunistă, au existat dulciuri care au făcut furori în rândul celor mici.
Printre ele se numără și clasicele pufarinele. Bobițele colorate și dulci din grâu expandat erau pe placul copiilor, care nu se mai săturau să le mănânce.
Pufarinele erau un răsfăț pentru papilele gustative la acea vreme. În plus, acestea erau printre puținele dulciuri pe care și le permiteau românii, dat fiind faptul că prețul lor nu era deloc unul mare.
În perioada comunismului, pufarinele se găseau la unitățile de alimentație publică ”Dulciuri-răcoritoare”. În afară de ele, românii mai puteau cumpăra eugenii, dropsuri cu cacao, gumă de mestecat sau vată de zahăr.
Surprinzător sau nu, pufarinele au rezistat trecerii timpului. Acestea încă sunt prezente pe rafturile magazinelor din România și nu costă deloc mult. O pungă de 100 de grame de pufarine costă 5 lei în Carrefour.
Pufarinele nu sunt altceva decât cereale expandate. De obicei, sunt boabe de grâu care sunt acoperit cu un strat de zahăr colorat. Chiar dacă paleta de culori este diversă, pufarinele au toate aproximativ același gust.
Ani la rând, pufarinele au fost unul dintre cele mai populare snack-uri din România, dar și din alte țări din Europa de Est. Ieftine, dulci și ușor de consumat, pufarinele au fost un adevărat simbol al dulciurilor din perioada comunismului.
Obținerea pufarinelor implică mai multe etape, iar prima dintre ele este expandarea boabele de grâu. Acestea sunt încălzite sub presiune, procesul fiind asemănător celui de obținere al popcornului.
După ce au expandat, boabele sunt amestecate cu sirop de zahăr colorat, într-un tambur. După ce se aplică stratul de zahăr, pufarinele sunt uscate, iar apoi sunt ambalate în pungi de diferite cantități.