Fără doar și poate, pandișpanul săracului a fost una dintre rețetele populare de pe vremea comunismului. Numele său nu este deloc unul întâmplător, iar gospodinele îl puneau pe masă duminica sau în zilele de sărbătoare. Iată de ce ingrediente ai nevoie dacă vrei să prepari și tu faimosul pandișpan al săracului!
Pe vremea comunismului, deserturile nu se găseau peste tot și nici nu erau diverse. Gospodinele care alegeau să le prepare acasă trebuiau să se descurce cu ceea ce aveau.
Pe vremea când ouăle și făina erau raționalizate, gospodinele au demonstrat că nu duceau deloc lipsa de inventivitate. Așa a luat naștere pandișpanul săracului, o prăjitură cu puține ingrediente, dar care era foarte delicioasă.
Pandișpanul săracului era servit doar la ocazii speciale sau în zilele de duminică. Rețeta a rămas una reprezentativă pentru perioada comunismului, iar unele gospodine o mai prepară și azi.
Dacă vrei să faci și tu pandișpanul săracului, ai nevoie de 4 ouă, 200 de grame de zahăr, 100 ml de ulei, 100 ml de apă și un praf de copt. Lista ingredientelor se continuă cu un plic de praf de copt, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, iar opțional poți folosi și coaja de la o lămâie.
Pentru început, va trebui să separi albușurile de gălbenușuri. Albușurile trebuie puse într-un bol mare, iar gălbenușurile le poți pune într-un bol mai mic.
După ce le-ai separat, albușurile se bat până se obține o spumă tare. Treptat, vei adăuga zahărul și zahărul vanilat. Vei bate totul în continuare, până când albușurile vor avea textura unei bezele lucioase.
Într-un bol separat, gălbenușurile se amestecă cu uleiul care se adaugă treptat, la fel ca la maioneză. La final, adaugi apa și esența de vanilie. Dacă ai optat să folosești coaja de la o lămâie, acum este momentul în care o adaugi peste gălbenușuri.
După acest pas, urmează să adaugi gălbenușurile peste bezeaua obținută anterior. Trebuie să amesteci de sus în jos cu o spatulă pentru a menține compoziția aerată și pufoasă.
Făina se cerne împreună cu praful de copt, după care se adaugă peste amestecul de albușuri și gălbenușuri. Trebuie să amesteci în continuare cu spatula până când se obține o compoziție omogenă.
Aluatul astfel obținut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pandișpanul va sta 35 de minute. În funcție de cuptor, acesta poate fi gata mult mai repede, însă, va trebui să îi faci testul scobitorii.
După ce s-a copt, pandișpanul săracului se lasă la răcit înainte de a fi tăiat. Poate fi servit ca atare sau se poate presăra zahăr pudră peste el. Poftă bună!