Sunt persoane care au probleme cu glicemia, astfel că desertul reprezintă o alegere importantă pentru ele. Alimentele bogate în zahăr cresc glicemia, astfel că multe persoane le evită atât cât pot.
Din fericire însă, există soluții și pentru cei care au glicemia ridicată. Dieteticianul Dr. Alisa Smolen recomandă deserturi care au o compoziție echilibrată, bogate în fibre, proteine, dar și grăsimi sănătoase.
O astfel de combinație nu duce la o creștere bruscă a glicemiei, mai ales dacă desertul nu este prea dulce. Desertul pe care îl poți consuma și tu dacă ai probleme cu glicemia poate fi chiar iaurtul cu ciocolată și căpșuni.
E delicios, dulce, dar și sănătos. Totodată, fiecare ingredient încheie vine cu beneficiile sale. Căpșunile au zahăr, dar și fibre, în timp ce iaurtul e o sursă bună de grăsimi și de proteine.
„De exemplu, iaurtul grecesc cu ciocolată și căpșuni ar fi o alegere bună. Iaurtul grecesc simplu făcut cu lapte integral este o sursă excelentă de proteine și grăsimi, combinate cu căpșuni bogate în fibre, care oferă o sursă de zahăr natural”, spune dieteticianul Jenna Brown.
Iar pentru un gust mai aparte, se mai pot adăuga și nuci. Astfel, desertul va fi crocant, dar și sănătos. „S-a demonstrat că fibrele dietetice ajută la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, la scăderea colesterolului și la reducerea inflamației”, spun nutriționiștii.
Dacă ai probleme cu glicemia, desertul pe care îl alegi trebuie să întrunească mai multe condiții. Astfel, este bine să fie evitate salturile bruște ale glucozei. Totodată, fibrele trebuie să fie o prioritate.
Alimentele bogate în zahăr trebuie de asemenea evitate. Deserturile, în special cele bogate în carbohidrați simpli, pot crește brusc glicemia. Astfel, persoanele care suferă de diabet se pot confrunta cu probleme.
O altă recomandare venită din partea nutriționiștilor e legată de masa regulată. Persoanele care au probleme cu glicemia nu trebuie să sară peste mese. În caz contrat, se pot confrunta cu fluctuații ale nivelului de glucoză și oboseală.