Life

Desertul românesc adorat de Regina Maria. A fost mai apreciat decât torturile și eclerele franțuzești

Care era desertul apreciat de Regina Maria. Gustul autentic românesc o făcea să uite de toate delicatesele franțuzești și englezești.
21.01.2025 | 23:19
Desertul romanesc adorat de Regina Maria A fost mai apreciat decat torturile si eclerele frantuzesti
Desertul românesc adorat de Regina Maria. Foto: captură video/ wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Regina Maria avea o slăbiciune pentru un desert românesc tradițional. Aroma acestui răsfăț de sărbătoare o făcea să uite de toate prăjiturile rafinate.

Desertul românesc care a cucerit-o pe Regina Maria

În timpul șederii sale la Castelele Peleș și Bran, Regina Maria a descoperit și s-a îndrăgostit de bucătăria tradițională românească. Dintre toate preparatele, cozonacul și-a găsit un loc special în inima sa, relatează ziare.com.

ADVERTISEMENT

Deși la evenimentele și mesele regale erau ereu prezente deserturi rafinate franțuzești, precum eclere sau torturi Mille-Feuille, Regina Maria prefera să servească o bucată de cozonac.

Desertul tradițional, prezent mai ales la sărbători, a devenit rapid favoritul său. Cu aluatul său pufos și umplutura bogată de nuci, stafide sau cacao, cozonacul era exact pe placul reginei.

ADVERTISEMENT

Faptul că Regina Maria prefera cozonacul în fața deserturilor internaționale era un gest prin care își arăta respectul și dragostea pentru cultura și tradițiile românești.

Delicatesele franțuzești sau englezești, deși apreciate pentru rafinamentul lor, erau mai degrabă o necesitate a protocolului curții regale. Pentru Regina Maria, acestea nu aveau aceeași semnificație și valoare sentimentală precum cozonacul românesc.

ADVERTISEMENT

Pe când a copilărit în Anglia, în comitatul Kent, Regina Maria s-a bucurat de dulciurile englezești, printre cele mai popular fiind “Mehlbrei”. În fiecare duminică, la masa bunicii sale, Regina Victoria, ea savura această budincă de vanilie ușor rumenită care i-a rămas dragă toată viața.

După cum știm, ea s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. Principesa Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii (1819–1901) şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881).

ADVERTISEMENT

Un alt desert preferat din aceea perioadă sunt fondantele din fragi proaspeți, servite în coșulețe mici de hârtie, pe care le numea “hrană vrednică de zâne”.

Cu toate acestea, după ce s-a stabilit în România, în anul 1893, cozonacul a devenit desertul său de suflet.

ADVERTISEMENT