News

Desființarea SIIJ, criticată de Comisia de la Veneția. USR cere demisia ministrului Cătălin Predoiu și explicații de la Klaus Iohannis

Desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este criticată de Comisia de la Veneția. În aceste condiții, USR cere demisia ministrului Predoiu și explicații de la Iohannis.
21.03.2022 | 20:43
Desfiintarea SIIJ criticata de Comisia de la Venetia USR cere demisia ministrului Catalin Predoiu si explicatii de la Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

La nici două săptămâni de când Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este decisă desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a venit o reacție a Comisiei de la Veneția.

Desființarea SIIJ, criticată de Comisia de la Veneția

Legea desființării SIIJ a fost analizată atent de magistrații Comisiei de la Veneția. Aceștia aduc critici dure proiectului promovat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și trecut rapid prin Parlament.

ADVERTISEMENT

Sesizată de USR, Comisia de la Veneția spune, în punctul de vedere transmis luni, 21 martie, că regretă ”graba cu care această lege controversată a trecut prin parlament și a fost promulgată”, înainte ca organismul european să își poată formula opinia.

”Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trecut prin parlament și a fost promulgată, fără a aștepta opinia Comisiei.

ADVERTISEMENT

Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării secției ar trebui să fie asigurarea unei mai mari eficiențe în investigarea și urmărirea penală a posibilelor infracțiuni de corupție comise de judecători și procurori.

Așa cum Comisia a subliniat și în avizul său din 2021, trebuie reformat urgent modul în care sunt abordate plângerile formulate de persoane fizice împotriva judecătorilor și procurorilor. În plus, sunt necesare reguli în temeiul cărora dosarele de urmărire penală să poată fi scoase din competența parchetelor specializate în cazul în care alte persoane sunt cercetate împreună cu magistraţii și/sau trebuie să existe garanții suplimentare împotriva preluării unor astfel de cazuri”, se arată în opinia publicată luni de Comisie, notează HotNews.

ADVERTISEMENT

USR cere demisia ministrului Cătălin Predoiu și explicații de la Klaus Iohannis

USR, partid care a contestat în dese rânduri proiectul de lege privind desființarea SIIJ, a reacționat vehement după poziția expusă de Comisia de la Veneția.

Într-un comunicat emis luni, Uniunea Salvaţi România cere demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. USR spune că opinia Comisiei de la Veneţia confirmă faptul că ”SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată”.

ADVERTISEMENT

Nu scapă de criticile USR nici Klaus Iohannis, căruia i se cer explicații pentru ”lovitura dată luptei anticorupţie şi Justiţiei din România”.

”Comisia de la Veneţia confirmă în avizul publicat astăzi ceea ce a susţinut USR în cadrul dezbaterilor din Parlament: SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic ştirbite competenţele DNA şi DIICOT. Pentru toate aceste motive, dar şi pentru că a refuzat să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să-şi prezinte demisia de urgenţă, iar dacă nu o face, se impune demiterea lui.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis, cel care a girat guvernul PSD-PNL, dar şi lovitura dată luptei anticorupţie şi Justiţiei din România, trebuie să explice românilor de ce calcă pe urmele lui Liviu Dragnea”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, spune că avizul Comisiei de la Veneţia ”scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului Predoiu” şi ”toxicitatea proiectului care amputează competenţa DNA şi DIICOT”.

ADVERTISEMENT