News

Deși a crescut numărul cazurilor noi de coronavirus în România, numărul testelor este în scădere. Care este explicația INSP

12.08.2020 | 15:44
Desi a crescut numarul cazurilor noi de coronavirus in Romania numarul testelor este in scadere Care este explicatia INSP
ADVERTISEMENT

În România numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut constant în ultima perioadă, dar numărul testelor este în scădere. S-au creat astfel controverse privind raportarea bilanțului pandemiei.

Nu exista o imagine clară a situației epidemiologice din țara noastră, consideră specialiștii din domeniul medical.

ADVERTISEMENT

Acest lucru indică fie o lipsă a îmbunătățirii capacității de testare, fie o lipsă a voinței politice pentru a oferi cu luciditate o perspectivă mai exactă despre gravitatea situației.

Care este explicația INSP despre scăderea numărului de teste

Reprezentanții INSP au spus că sunt mai multe cauze care pot explica scăderea numărului de teste efectuate în această perioadă:

ADVERTISEMENT

“Depinde de cât s-a lucrat și cât s-a recoltat.Nu depinde de INSP, ci de numărul cazurilor, de laborator, de capacitatea de testare. Deci numărul testelor depind de mulți factori. Vorbim despre capacitatea efectivă de testare, dar și despre adresabilitatea către laboratoare, în funcție de ceea ce se întâmplă în general, de câți oameni sună și prezintă simptomatologie, de câți oameni apelează la prioretizarea de testare. Deci asta ține de mai mulți factori”, au precizat reprezentanții INSP pentru B1.Ro.

Încă din luna iulie au fost dezbateri aprinse în spațiul public în legătură cu numărul de teste raportate zilnic. Multe persoane aveau îndoieli  în legătură cu măsură prin care sunt centralizate zilnic testele aplicate succesiv asupra pacienților confirmați deja cu noul coronavirus pentru a se afla dacă între timp s-au negativat și s-au vindecat de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Andi Manciu, consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României și responsabil pentru relația cu presa în cadrul Grupului de Comunicare Strategică, a clarificat aceste aspecte și a spus petru B1.Ro că în ceea ce privește numărul cazurilor noi de coronavirus raportate zilnic, nu se iau în considerare pacienții care în trecut au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și care în urma aplicării unor noi teste au rezultat că sunt în continuare pozitivi. El precizează că bilanțul zilnic prezintă separat atât cazurile noi de coronavirus, cât și cazurile pacienților testați din nou.

Ce spun specialiștii din domeniul medical

“(…) și săptămâna aceasta, în primele două zile s-au făcut cu aproape 10% mai puține teste decât în primele două zile din săptămâna trecută”, a declarat pe pagina de Facebook Octavian Jurma, un medic timișorean.

ADVERTISEMENT

El susține că creșterea numărului de cazuri din ultimele două săptămâni are loc pe fondul unei scăderi a numărului de teste rT-PCR efectuate în România.

“Fie că nu mai putem, fie că nu mai vrem sa creștem numărul de teste”, a adăugat Octavian Jurma

“Daca valul epidemiei de COVID-19 e inca in crestere, de ce scade numarul de teste?”, a scris pe Facebook medicul timișorean.

Un lucru suspect este că testele nu sunt raportate separat, la nivel național și județean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, așa cum prevede Legea carantinei:

“Institutul Național de Sănătate Publică, pe toată perioada situației de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul național, are obligația de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate și numărul total de teste pentru cazurile noi și cazurile retestate, raportate separat, la nivel național și județean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.”

ADVERTISEMENT