News

Deși e cel mai bogat partid din România, PSD ”uită” să-și plătească chiria la stat. Câți bani cere RA-APPS de la partidul condus de Marcel Ciolacu

Partidul Social Democrat este acuzat de RA-APPS că nu și-a plătit nici acum, în întregime, datoria pentru un sediu de campanie pe care PSD l-a folosit în urmă cu 10 ani.
02.05.2022 | 11:43
Desi e cel mai bogat partid din Romania PSD uita sasi plateasca chiria la stat Cati bani cere RAAPPS de la partidul condus de Marcel Ciolacu
RA-APPS se plânge că PSD-ul lui Marcel Ciolacu nu și-a plătit toate datoriile / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

PSD, cel mai bogat partid din România, este chemat în instanță de statul român prin Regia Autonomă Patrimoniului Public de Stat, pe motiv că nu și-a achitat integral datoriile pentru un sediu de campanie pe care partidul l-a folosit în perioada 2011-2015.

PSD nu și-a plătit datoria nici măcar după ce a fost eșalonată

În 2011, PSD București a închiriat un imobil cu o suprafață de 1.320,37 mp și un teren de 22,80 mp pentru amplasarea unui banner, în sectorul 3 al Capitalei. Pentru asta, PSD București s-a angajat să plătească o chirie de 3.554,22 euro pe lună, la care se adăugau cheltuieli legate de utilități și servicii. Inițial, contractul a fost semnat pe un an, însă acesta s-a prelungit.

ADVERTISEMENT

În 2013, RA APPS și-a dat seama că PSD nu prea își respectă înțelegerea financiară, așa că a încheiat un contract notarial prin care partidul urma să-și achite datoria în 23 de rate lunare, începând din februarie 2013 până în octombrie 2014. PSD București a plătit 5 rate, după care s-a oprit.

Un an mai târziu, cel mai bogat partid din țară a cerut o nouă amânare de la plata datoriilor către regia de stat, solicitând eșalonarea pe 48 de luni. Până la urmă, în aprilie 2015, PSD și-a făcut bagajele și a părăsit locația, lăsând în urmă o restanță uriașă.

ADVERTISEMENT

RA-APPS a cerut 1,77 milioane de la PSD. Judecătorii au mai scăzut din sumă

În ianuarie 2016, RA APPS a chemat în judecată PSD București și a solicitat 1,77 milioane lei, sumă care includea și penalități de întârziere. Din această sumă, peste 820.000 de lei erau doar facturi neachitate la utilități.

În replică, PSD a venit cu argumente cel puțin bizare. Avocații partidului au susținut semnarea contractului cu RA APPS nu a avut în spate o decizie a Biroului Permanent, conform statutului PSD, că semnăturile ”nu aparțin nici persoanelor care se susține că semnează aceste înscrisuri” și că nu există dovezi că spațiul a fost locuit în toată perioada invocată.

ADVERTISEMENT

Abia în 2019, PSD a fost obligat printr-o decizie definitivă să achite doar o parte din suma solicitată de RA APPS, adică 1,38 milioane lei.

RA-APPS și PSD se judecă și azi pentru dobânzi

Povestea nu s-a oprit aici, pentru că în 2019, RA-APPS a revenit cu o nouă cerere în instanță, în care solicită plăți accesorii pentru perioada cuprinsă între data deciziei anterioare și momentul în care datoria a fost stinsă.

ADVERTISEMENT

În cauză a fost realizată și o expertiză din care rezultă suma de 11.000 de lei pe care PSD l-ar mai avea de achitat, însă RA APPS a contestat decizia, pe motiv că expertiza a fost realizată în mod greșit și că, în realitate, datoria este ceva mai mare.

Procesul continuă și în ziua de astăzi, acesta fiind în faza de recurs, la Curtea de Apel București. În paralel, RA APPS a mai deschis o acțiune în instanță împotriva PSD București, la Judecătoria sectorului 3.

PSD, subvenție de 90 de milioane de lei de la statul român, în 2021

În 2021, Partidul Social Democrat a beneficiat de o subvenție publică de 90.271.238 lei, din care nu a cheltuit decât 61,73%, adică 55.752.999 lei. În 2018, PSD a introdus un amendament care a crescut subvenția acordată de statul român partidelor parlamentare de la 30,3 milioane lei la 170,3 milioane lei.

Argumentul folosit de politicieni a fost acela că partidele nu pot fi destabilizate financiar și au nevoie de predictibilitate.

ADVERTISEMENT