Life

Designerul Maria Lucia Hohan, dată în judecată pentru umilirea unui angajat: ”Mi-au fost afectate reputația, onoarea și demnitatea”. Ce daune îi cere creatoarei?

Maria Lucia Hohan, una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă, a fost dată în judecată de un fost angajat, designerul fiind acuzat că l-ar fi supus pe acesta la umilințe greu de imaginat și că l-ar fi discriminat.
18.10.2021 | 15:04
Designerul Maria Lucia Hohan data in judecata pentru umilirea unui angajat Miau fost afectate reputatia onoarea si demnitatea Ce daune ii cere creatoarei
Designerul Lucia Maria Hohan, acuzata de un angajat ca l-ar fi umilit Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Maria Lucia Hohan a fost dată în judecată de un fost angajat de-al său, Nicolae Narcis Moroșeanu, după ce acesta i-a fost om bun la toate timp de opt ani. Acum însă, angajatul reclamă „amenințările, umilințele și tratamentul degradant față de mine” și îi cere designerului daune morale în valoare de 10.000 de lei.

Maria Lucia Hohan, acuzată că își umilea angajatul

„În anul 2019, pe fondul separării dintre pârâtă și angajatorul meu, precum și din cauza faptului că am refuzat oferta sa de angajare, pârâta a început să aibă o atitudine ostilă față de mine, adresându-mi injurii și alte cuvinte jignitoare de fiecare dată când ne întâlneam. Așadar, într-una din zilele în care mă aflam în interes de serviciu la sediul social al societății pe care o deține, pârâta mi-a transmis, de față cu ceilalți angajați, că nu mai sunt binevenit la sediul firmei sale și că nu mai are nevoie de serviciile mele, respectiv să nu te mai prind pe aici, sclavule și amărâtule!”, se arată în acțiunea depusă împotriva Mariei Lucia Hohan de către Nicolae Narcis Moroșeanu, conform Romania Tv.

ADVERTISEMENT

Procesul, deschis la tribunalul București, arată o cu totul și cu totul altă față a designerului care, de-a lungul anilor, a făcut senzație în lumea mondenă, imaginea ei fiind asociată cu vedete de prim rang.

„În data de 25 februarie 2020 am fost oprit în trafic de aceasta (n.r. Maria Lucia Hohan), am fost înjurat și mi-au fost arătate semne obscene, în prezența unei angajate a pârâtei, Irina Chiș, și a celorlalți participanți la trafic, iar injuriile și umilințele au fost continuate prin mesaje transmise pe Whatsapp, respectiv: săracu… sclavule… îți place jobul de sclav… îți place să ți se spună prost și idiot, nu?… accepți cu plăcere… noi suntem un colectiv de superfemei mișto și nu dăm doi bani pe bărbați ca voi… asta ești, un individ de doi lei… idiotule care mănâncă (rahat)…”, se arată în materialul probator cu mesaje de pe Whatsapp, depus la dosar, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Lucia Maria Hohan îl folosea pe angajatul care a dat-o în judecată la treburile casnice

În acțiunea depusă la Tribunalul București și citată de Romania TV, Nicolae Narcis Moroșeanu arată că, timp de opt ani, designerul s-a folosit la maximum de el, cerându-i să se ocupe de toate treburile casnice și nu numai.

” „Am nevoie de Narcis luni, marți, miercuri la fabrică, toată ziua, ca să mutăm mobilele…”  – 22 august 2017

ADVERTISEMENT

„ Narcis, să zugrăvești biroul, te rog, și să rezolvi cu aspersoarele de la Snagov. Să tunzi iarba la 2-3 săptămâni… Mergi la JYSK Vulcan și cumpără-mi salteaua asta” –  18 iulie 2019;

plangere lucia maria hohan
Designerul Lucia Maria Hohan, acuzata de un angajat ca l-ar fi umilit foto: Romania TV

„Narcis să-mi ia lapte și alte chestii. A închis și străzile nebuna (n.r. premierul de atunci, Viorica Dăncilă). E îngrozitor de trăit în țara asta!„ – 26 februarie 2018;

ADVERTISEMENT

„Am nevoie de Narcis 2-3 zile la fabrică pentru inventar total de sfârșit de an sau măcar 4-6 ore pe zi.” – 14 noiembrie 2018”, sunt câteva dintre cerințele, depuse în dosarul de la Tribunalul București, pe care le avea designerul Lucia Maria Hohan de la angajatul pe care, ulterior, îl umilea crunt.

Designerul își punea angajatul să curețe curtea și să îi repare mașina de spălat

În dosarul depus la Tribunalul București împotriva Luciei Maria Hohan sunt mai multe conversații purtate prin intermediul aplicațiilor de mesagerie în care creatoarea de modă îi cerea lui Nicolae Narcis Moroșeanu să se ocupe de tot felul de chestiuni de care ea nu avea timp sau chef.

Poate veni azi Narcis? Să elibereze și subsolul? Trebuie să ia ce mai am eu pe acolo (mașina de spălat, biroul meu, birouri, scaune, sanitarele, plantele)”, scria designerul pe 6 februarie 2020, conform Romania TV. „Pentru mâine a rămas de curățat curtea de gunoaie”, scrisese pe 30 mai 2019, creatoarea de modă. Asta după ce, cu câteva zile mai devreme, pe 13 mai 2019, Nicolae Narcis Moroșeanu trebuia să repare mașina de spălat: „Narcis, te rog, repară urgent mașina de spălat vase din Spiru”.

Ba chiar, pe 3 februarie 2017, conform sursei citate, Lucia Maria Hohan îl însărcinase pe fostul ei angajat să se ocupe de o situație ”urgentă” la fabrica pe care o deținea: „Am și eu nevoie de o zi întreagă cu Narcis, să rezolve următoarele probleme: 1. Să comande 16 metri pătrați de mochetă gri de la Hornbach, 2. Să refacă studioul foto, să dea jos cercurile decorative și să zugrăvească în altă culoare, 3. Să monteze 2 scaune IKEA. În mod normal, dacă se organizează, termină în 8 ore. Dacă nu, probabil îi ia chiar o zi și jumătate”.

Și, conform acțiunii depuse la Tribunalul București, după ce s-a ocupat de toate cerințele designerului, fostul angajat a fost umilit. ”Mi-au fost afectate reputația, onoarea, demnitatea, chiar încrederea de sine”, explică Nicolae Narcis Moroșeanu.

Fostul angajat, reclamație și la Consiliul Național de Combatere a Discriminării

Conform Romania TV, Nicolae Narcis Moroșeanu a depus o reclamație împotriva designerului Lucia Maria Hohan și la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.

„Comportamentul Luciei Hohan mi-a încălcat libertățile și principiile care garantează demnitatea umană! Un moment relevant și pe care pot să-l și probez cu mesajele Whatsapp, este cel în care, întâlnindu-mă în trafic,  mi-a arătat gesturi obscene cu degetul, deschizând portiera mașinii  și înjurându-mă (…). Având în vedere toate aceste aspecte, precum și starea de fapt descrisă mai sus, vă solicit să dispuneți cercetări cu privire la faptele menționate și la persoana indicată, sub aspectul săvârșirii faptelor contravenționale menționate”, scrie în plângerea făcută împotriva creatoarei de modă Lucia Maria Hohan la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.

Cine este Lucia Maria Hohan?

Lucia Maria Hohan este una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă de la noi din țară, designerul având creații purtate de mai toate marile vedete de la noi din țară, dar și câteva succese notabile pe plan internațional.

Printre vedetele de la noi care apelează adeseori la serviciile ei sunt staruri precum Inna, Antonia sau Brigitte Sfăt. Mai mult, designerul Lucia Maria Hohan a devenit cunoscută și peste hotare în momentul în care Jennifer Lopez, Eva Longoria, Sofia Vergara și multe alte actrițe de la Hollywood i-au purtat creațiile, dar și în momentul când, la nunta dintre Prințul Harry și Meghan Markle, Caroline Greenwood, soția cunoscutului jucător de rugby Will Greenwood, i-a purtat o creație.

ADVERTISEMENT