News

DESPĂGUBIRI pentru electrocasnicele stricate din cauza supratensiunii din reţelele electrice

Operatorii de reţele de distribuţie a energiei electrice vor plăti consumatorilor casnici, direct sau prin intermediul furnizorilor de energie, despăgubiri pentru deteriorarea aparatelor...
30.12.2015 | 10:57
DESPAGUBIRI pentru electrocasnicele stricate din cauza supratensiunii din retelele electrice

Operatorii de reţele de distribuţie a energiei electrice vor plăti consumatorilor casnici, direct sau prin intermediul furnizorilor de energie, despăgubiri pentru deteriorarea aparatelor electrocasnice ca urmare a supratensiunilor accidentale produse din vina dovedită a operatorilor, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) publicat marţi în Monitorul Oficial.

Despăgubirile se acordă pentru aparate electrocasnice alimentate la tensiuni de 230V/400V, cu excepţia lămpilor electrice şi a receptoarelor electrotermice fără componente electronice, cum ar fi radiatoarele, cuptoarele sau plitele. Nu se acordă despăgubiri dacă supratensiunile care au provocat defecţiunile sunt de origine atmosferică, se arată în actul normativ citat, scrie profit.ro

În cazul în care este posibilă repararea aparatelor electrocasnice deteriorate, valoarea despăgubirilor va fi egală cu valoarea reparaţiilor.

Dacă nu este posibilă repararea şi consumatorii afectaţi deţin documentele de achiziţie ale aparatelor, valoarea despăgubirilor este egală cu valoarea de achiziţie a aparatelor ponderată cu diferenţa dintre durata medie de utilizare şi durata efectivă de utilizare, raportată la durata medie de utilizare, dar cel puţin 50% din valoarea de achiziţie.

Dacă respectivii consumatori nu deţin documentele de achiziţie şi declară pe proprie răspundere o durată efectivă de utilizare mai mică decât durata medie de utilizare, valoarea despăgubirilor este egală cu valoarea minimă de piaţă a unui aparat nou similar ponderată cu diferenţa dintre durata medie de utilizare şi durata efectivă de utilizare, raportată la durata medie de utilizare, dar cel puţin 50% din valoarea aparatului nou.

Indiferent dacă clienţii deţin sau nu documentele de achiziţie, dacă durata efectivă de utilizare a aparatelor deteriorate este mai mare sau egală cu durata medie de utilizare, valoarea despăgubirilor este egală cu 50% din valoarea minimă identificată de operatorul de reţea pe piaţă ca preţ pentru un aparat similar.

În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la apariţia supratensiunii care a provocat defecţiunea, consumatorul trebuie să transmită în scris, fie direct operatorului de reţea (dacă are contract încheiat direct cu acesta), fie furnizorului de energie (în cazul în care contractul cu distribuitorul este încheiat prin intermediul furnizorului) o cerere de acordare a despăgubirilor.

Ulterior, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii cererii, operatorul de reţea programează de comun acord cu consumatorul data verificării la locul de consum a celor sesizate de consumator. În maxim 3 zile lucrătoare de la verificare, distribuitorul trebuie să anunţe consumatorul, direct sau prin furnizor, dacă, în urma verificării, este îndreptăţit sau nu să primească despăgubiri.

În cazul în care, în urma verificării, rezultă că este îndreptăţit să primească despăgubiri, consumatorul trebuie să trimită în maxim 60 de zile lucrătoare (termen care poate fi prelungit, în cazuri justificate, până la 90 de zile) fie documentele de achiziţie ale aparatelor, fie pe cele de reparare ale acestora. Operatorul de reţea trebuie să analizeze aceste documente în maxim 5 zile lucrătoare de la primirea lor şi să stabilească cuantumul despăgubirilor. Despăgubirile se plătesc de către operatorul de reţea, după caz, fie direct consumatorilor, fie prin intermediul furnizorilor de energie.

Eventualele divergenţe cu privire la rezultatele verificărilor şi la cuantumul despăgubirilor se vor rezolva în instanţă.

Sursă: www.romaniatv.net