Familiile victimelor incendiului produs la Institutul „Matei Balș” vor primi despăgubiri de 5.000 de lei.
După modelul implementat deja în cazul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, oamenii vor beneficia de această sumă ca și compensație pentru pierderea suferită.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că guvernul va pune la dispoziție 1 milion de lei pentru a despăgubi familiile în limita a 5.000 de lei de persoană.
„Astăzi a fost aprobată o HG din partea ministerului Muncii, se propune acordarea de ajutoare de urgență pentru familiile apărținătoare celor de la „Matei Balș”. Familiile vor beneficia 5.000 de lei pentru fiecare persoană, suma maximă fiind de 1 milion de lei”, a declarat Cîțu.
În 14 noiembrie 2020, 10 persoane mureau după un incendiu la secția de Terapie Intensivă a SJ Piatra Neamț. Guvernul a hotărât în acel moment să acorde despăgubiri familiilor îndurerate.
„Se propune acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor aparținătoare victimelor incendiului produs la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în data de 14 noiembrie 2020, în limita sumei de 100.000 lei, din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2020.
Ajutoarele de urgență se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare.
Ajutorul se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântarii, în cazul persoanelor decedate, sau, dupa caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite”, se arăta in nota de fundamentare a proiectului de HG.
Incendiul de la Matei Balș ar fi fost provocat de o aerotermă. „Se pare că este posibil să fi fost două explozii a unor tuburi de oxigen, ulterior izbucnirii incendiului. Așa cum v-am spus cercetarea la fața locului a vizat în principal ridicarea cadavrelor și mâine vom intra și vom vedea și alte aspecte. Există camere de supraveghere și au fost ridicate. În saloane și pe holuri nu există camere. Nu pot să vă spun dacă au existat pentru că nu asta am verificat (dacă existau aeroterme în camere, n.red.). Am ridicat un volum foarte mare de documente. E posibil să audiem și conducerea spitalului, dar nu pot să vă spun acum”, au transmis autoritățile.