S-a stabilit că și pasagerii care călătoresc prin agenții turistice pot beneficia de despăgubiri pentru zboruri întârziate. Această decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene oferă clarificări cu privire la acest gen de situații. Simpla carte de îmbarcare este suficientă pentru a demonstra rezervarea zborului.
Concret, totul a pornit de la situația unei companii ce opera zboruri charter în parteneriat cu un operator de turism. Transportatorul avea curse în anumite date, iar operatorul comercializa bilete pentru aceste curse. Doi pasageri au achiziționat un pachet turistic, acestea incluzând un zbor din Tenerife spre Varșovia. Acest zbor, din păcate, a avut o întârziere de peste 22 de ore.
Conform legislației Uniunii Europene, pasagerii au solicitat despăgubiri de la compania aeriană, însă aceasta a refuzat să ofere compensațiile. În argumentarea lor au specificat faptul că pasagerii nu aveau o rezervare confirmată și plătită pentru zborul în cauză. În plus, compania nu a acceptat nici existența biletului de îmbarcare, spunând că nu este suficient pentru a demonstra că au plătit cursa.
De asemenea, compania a invocat și faptul că pasagerii și-au cumpărat pachetul turistic la un preț preferențial. Prin urmare, păgubiții ar fi călătorit cu un preț redus, astfel că nu se justifică acordarea despăgubirilor.
Procesul a fost inițiat de pasageri în Varșovia, astfel că Tribunalul de acolo a solicitat lămuriri cu privire la unele articole din Regulamentul Consiliului European care stabilește norme de protecție a pasagerilor. Astfel s-a stabilit că este suficient ca pasagerii să aibă cartea de îmbarcare, dar și că cei ce călătoresc printr-un pachet turistic plătit de o terță companie pot primi despăgubiri.
Regulamentul European menționează faptul că pasagerii trebuie să aibă o rezervare confirmată și plătită a zborului. În plus, ar trebui să se prezinte la timp la check-in pentru a beneficia de protecție. Compania aviatică a contestat toate argumentele și dovezile. Ba chiar a susținut că pasagerii păgubiți nu au demonstrat că au plătit pentru zbor și asta pentru că pachetul turistic prin care au zburat a fost cumpărat printr-un alt operator.
Curții de Justiție a Uniunii Europene a analizat situația și a ajuns la concluzia că nu este obligația pasagerului să demonstreze că a călătorit gratuit sau la un preț redus, ci rolul revine operatorului aerian. Astfel, pasagerii care au suferit întârzieri semnificative pot primi despăgubiri, asemenea oricărui călător european, chiar și atunci când călătoriile fac parte dintr-un pachet turistic.