News

Ministrul Sănătății dezvăluie haosul și ipocrizia din Învățământ: Toți au vrut teste de salivă, nimeni nu mai vrea să le aplice

Ministrul Sănătății Cseke Attila a explicat cum s-a ajuns la actualul haos din școlile românești, pentru care s-au cerut testeanti-Covid de salivă, dar acum nimeni nu vrea să le aplice copiilor.
18.11.2021 | 12:01
Ministrul Sanatatii dezvaluie haosul si ipocrizia din Invatamant Toti au vrut teste de saliva nimeni nu mai vrea sa le aplice
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății spune că sistemul de învățământ a anunțat că intenționează să facă testări în școli, pentru a se renunța la crusurile online, dar ulterior nimeni nu a fost de acord să le aplice elevilor aceste teste.

Și, deși dispozitivele au fost cumpărate din bani publici, ele încă nu se folosesc, la aproape o săptămână de la termenul promis de Sorin Cîmpeanu, ministrul de resort. Cseke Attila spune că cei care au cerut aceste teste, adică sistemul de învățământ, trebuie să remedieze acum situația.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila: „Statul suntem noi…noi trebuie să ne rezolvăm”

„Statul suntem noi. Noi suntem, cu toții, nu sunt alții… Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem! Noi trebuie să ne rezolvăm”, a declarat ministrul sănătății, la Digi24.

Ministerul Sănătății anunțase încă din cursul zilei de miercuri, în urma unor cereri de lămuriri formulate de Ministerul Educației, că actuala legislație nu exclude folosirea la domiciliu a testelor rapide non-invazive de antigen din probe de salivă și că alegerea de a utiliza aceste teste la domiciliu „aparține sistemului de învățământ”.

ADVERTISEMENT

„Aceste teste de salivă… au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca elevii care poate sunt infectați să nu mai ajungă în sistemul educațional.”, a precizat ministrul interimar al Sănătății.

Ministrul Sănătății: „Toți s-au retras imediat, nimeni n-a mai vrut să-și asume răspunderea”

Cseke Attila a explicat că, înainte de momentul în care a fost legiferată utilizarea testelor de salivă în școli, absolut toate cadrele profesionale susțineau că această măsură este salvarea sistemului de învățământ în pandemie. Ulterior, însă, toți cei care au cerut aceste teste au refuzat să le aplice elevilor și au cerut „să vină statul și să rezolve”.

ADVERTISEMENT

„În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat și se va pune în aplicare, toate categoriile profesionale care au propus, fie că-i o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor, toți s-au retras imediat, nimeni n-a mai vrut să-și asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă, toți cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au zis “să vină statul, să rezolve…”, declară Ceske Attila.

Ceske Attila critică atitudinea celor care lansează idei și apoi fug de răspundere.

„E valabil și pe partea de sănătate, nu vreau să par că dau lecții. Noi, societatea, avem acest sport de „fugă de răspundere”. Lansăm niște idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve niște lucruri, chestiuni care – unele dintre ele – sunt legitime, dar atunci când trebuie să pun și eu munca mea, puțină, o jumătate de oră, 5 minute, atunci, nu. Atunci unii nu spun tot, unii fug de această răspundere”, a precizat ministrul interimar al sănătății.

ADVERTISEMENT

„Dacă ne-am dorit acest sistem, încă o dată, nu vreau să mă pronunț pe partea educațională, dacă sistemul educațional și-a dorit acest sistem, atunci sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune. Cum putem să folosim aceste teste de salivă, pentru care plătește statul român, din banii noștri, ai tuturor, și ai părinților, și ai pedagogilor și așa mai adeparte”, susține spre final ministrul sănătății.

Ministrul Educației amână la nesfârșit aplicarea testelor non-invazive în școli

Sorin Cîmpeanu a precizat, luni seară, faptul că testele Covid-19, non-invazive, bazate pe salivă, pentru elevi, ar urma să sosească în unitățile de învățământ în zilele viitoare, respectiv la începutul săptămânii viitoare.

Ministrul Educației a comunicat miercuri că a stabilit un nou termen limită pentru sosirea testelor în școli – jumătatea săptămânii următoare, deși ele erau preconizate pentru finalul acestei săptămâni. Această întârziere are loc deoarece în acest stadiu nu se știe clar dacă testele vor fi de asemenea disponibile și pentru părinți pentru a le face acasă sau doar la școală.

ADVERTISEMENT