Ascunsă între colinele din Covasna, Valea Zânelor este o destinație fascinantă, unde legendele și natura se împletesc. Izvoarele sale tamaduitoare sunt doar o parte din comorile acestei regiuni. Aici, misterele și frumusețea naturală te invită să le descoperi.
Orașul Covasna este un loc plin de legende și obiective turistice deosebite, pe care orice român ar trebui să le viziteze cel puțin o dată. Florentina Teacă, ambasadoarea județului, joacă un rol esențial în promovarea tradițiilor și valorilor locale.
Implicată activ în comunitate, ea este un model de educație și un susținător al culturii din regiune. Astfel că, de fiecare dată când are ocazia, vorbește cu drag despre orașul natal, supranumit și stațiunea celor 1000 de izvoare.
„Despre importanța apelor tămăduitoare din localitate, ne stau mărturie documente din timpul domniei lui Mihai Viteazul, în care se menționează că domnitorul nu l-a putut găsi pe prefectul de Huedin, acesta fiind plecat la băi în Covasna.
De altfel, este celebra așa numita metodă Covasna, care reprezintă combinația dintre mofetă, gura de apă minerală și plimbarea în aerul puternic ionizat negativ”, a declarat Florentina Teacă, conform libertatea.ro.
În cartierul Voinești se găsește Valea Zânelor, o regiune înconjurată de păduri dense și acoperită de o vegetație luxuriantă, un loc misterios și fermecător, cu peisaje superbe ce te fac să te întrebi dacă nu cumva chiar a fost, în trecut, locuit de zâne.
Conform tradiției locale, se spune că în această zonă ar fi trăit Ileana Cosânzeana și suratele ei, figuri legendare ale folclorului românesc. „Se spune că Decebal s-ar fi retras în zona asta, după ce a fost înfrânt la Sarmizegetusa, pentru a-și reface armatele și a lupta din nou cu romanii”, a declarat Florin Balea este vice-președinte al asociației Cultural Creștină Justinian Teculescu.
Pasionații de comori cred că la Covasna se găsește și o comoară ascunsă. „Și este păzită de un șarpe, care o dată la 7 ani se trezește și deschide peștera și acolo poate intra doar al 7-lea fiu din 7 frați, băiat, tânăr și trebuie să iasă afară înainte de cântatul cocoșului ca să nu îl prindă în peșteră”, a subliniat Florin Balea.
În trecut, la Valea Zânelor exista și o mocăniță, ce-i ducea pe turiști pe traseul dintre Hotelul Clermont și Planul Înclinat – Șiclăul. Acum, însă, aceasta s-a transformat într-o piesă de muzeu în aer liber.
„Tot în Valea Zânelor, se află ruinele Planului Înclinat sau așa cum îl cunosc localnicii, Șiclăul. O instalație deosebit de ingenioasă care asigura transportul unor materiale, în principal masă lemnoasă, încărcate în vagonete, ce se deplasau pe șine, pe o distanță de peste un km. Planul Înclinat reprezintă unica instalație de acest fel la noi în țară și printre puținele din Europa.
Trenulețul care transporta vagonetele de la Planul Înclinat, și anume mocănița, circulă astăzi pe un traseu mult mai scurt și doar în sezonul estival, dar folosește aceeași locomotivă cu aburi ca pe vremuri”, a completat Florentina Teacă.
Printre obiectivele de neratat din Covasna se numără Cascada Zânelor, precum și Nedeia Mocănească sau Sântilia, un eveniment organizat de câțiva ani, o punere în scenă a unei nunți tradiționale, cu toate obiceiurile zonei.