Pasionații de călătorie ar putea avea parte de o surpriză destul de neplăcută. Destinația turistică ce atrage tot mai mulți români se schimbă, iar cluburile și barurile deschise până târziu devin o amintire frumoasă.
Vești proaste pentru românii care plănuiesc să ajungă în Spania în viitorul apropiat. O destinație turistică foarte îndrăgită se va schimba, iar distracția va trebuie să se mute în timpul zilei.
Mai exact, în centrul vechi al orașului Alicante, barurile, cluburile și restaurantele vor fi obligate să își închidă ușile mai devreme, din cauza numărului crescut de plângeri privind zgomotul nocturn.
Autoritățile din acest oraș spaniol au desemnat zone specifice, cunoscute sub denumirea de „Zone Acustic Saturate” (ZAS), unde se concentrează majoritatea surselor de poluare sonoră.
În urma votului consiliului local de marți, locațiile de ospitalitate de pe faimoasa „Calle Castaño” și din împrejurimi vor trebui să își încheie activitatea la ora 12:30 noaptea. Măsura, care ar putea intra în vigoare în luna martie, va fi implementată înainte de începerea sezonului de vară.
În zilele de vineri, sâmbătă și în timpul sărbătorilor, măsura va fi extinsă până la 01:00. Iar cluburile de noapte nu vor avea de ales decât să dea stingerea la ora 03:00, spre dezamăgirea celor care merg în Spania pentru a petrece.
În plus restaurantele cu terase sunt obligate să se asigure că acestea sunt eliberate cu 30 de minute înainte de ora închiderii, potrivit The Olive Press. Măsurile afectează și magazinele deschise non-stop, care vor trebui să se închidă între 12:30 și 7:00 dimineața.
În același timp, procesul de acordare a licențelor pentru noi cluburi de noapte, baruri, restaurante, cafenele, baruri de karaoke și săli de bingo a fost suspendat. Restricțiile vor afecta și magazinele care vând produse de panificație, mese take-away, ziare sau băuturi.
Pentru a monitoriza respectarea regulilor, Poliția Locală va implementa o acțiune specială, menită să verifice ora de închidere și să se asigure că terasele barurilor sunt evacuate la timp.
Acestea nu sunt singurele măsuri stricte impuse în Spania. Autoritățile își doresc să potolească haosul provocat de turiștii numeroși. De pildă, Malaga, capitala regiunii Costa del Sol, a introdus luna trecută o interdicție privind închirierea locuințelor pe termen scurt pentru concedii, iar interdicția se extinde pe o perioadă de trei ani.
În același timp, Madridul a impus o interdicție privind închirierea apartamentelor pentru turiști în zona centrală a orașului. Iar Sevilia a limitat la 10% numărul proprietăților rezidențiale care pot fi închiriate persoanelor din afară.
Anul trecut, Spania a fost zguduită de o serie de proteste față de creșterea numărului de turiști, în special în orașele culturale importante precum Barcelona și în regiunile arhipelagurilor Baleare și Canare. Aceste mișcări au subliniat nemulțumirile legate de aglomerația și impactul turismului asupra comunităților locale.
Menționăm că Spania a înregistrat un număr record de 94 de milioane de turiști internaționali cel mai mare de la începutul înregistrărilor, marcând o creștere semnificativă față de anii anteriori.