News

Destinațiile turistice pe care nu le poți vizita în 2023. De ce nu ai voie să ajungi în aceste locuri

Nu toate atracțiile turistice au supraviețuit nevătămate pandemiei. Dacă unele au fost modernizate sau renovate, de la altele ne-am luat adio pentru totdeauna.
28.12.2022 | 11:15
Destinatiile turistice pe care nu le poti vizita in 2023 De ce nu ai voie sa ajungi in aceste locuri
O serie de atracții turistice s-au închis temporar sau permanent Foto: Wikipedia / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se pare că 2023 va fi un an al “călătoriilor revanșă”, în care oamenii care au fost închiși în timpul pandemiei își vor lua vacanțele de vis pentru care au economisit de mult timp. Cu toate acestea, deși cea mai mare parte a lumii este din nou deschisă și funcționează ca înainte, nu toate atracțiile au supraviețuit nevătămate pandemiei. Unele au profitat de pauza din turism pentru a remodela sau moderniza infrastructura, în timp ce altele și-au luat adio pentru totdeauna.

Atracțiile turistice pe care nu le poți vizita în 2023

Înainte de a vă face următorul plan de călătorie, iată care sunt locurile pe care trebuie să le tăiați de pe listă pentru 2023 – și, în unele cazuri, pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

Strada Trenurilor, Hanoi, Vietnam

Strada Trenurilor, strada iubită de Instagram din capitala Vietnamului, a fost mult timp o sursă de controverse. Situată in Cartierul Vechi, strada a devenit faimoasă pentru trenurile care circulau pe șine la câțiva centimetri de case și magazine. Locul a devenit popular printre turiștii cărora le plăcea senzația de a poza pe șinele industriale cu cafenelele la mică distanță.

Cu toate acestea, în ciuda aspectului lor de epocă, șinele sunt încă foarte mult folosite. Turismul excesiv de pe Train Street a devenit nu doar o neplăcere, ci și o problemă legitimă de siguranță, deoarece trenurile trebuiau uneori să schimbe ruta în ultimul moment pentru a evita oamenii, scrie CNN.

ADVERTISEMENT
Hanoi Train Street
Hanoi Train Street Foto: Wikipedia

Deși guvernul din Hanoi a ordonat ca unele dintre magazinele turistice care s-au deschis pe Train Street pentru a profita de traficul pietonal să se închidă în 2019, zona a rămas populară. În cele din urmă, în toamna anului 2022, toate afacerile de pe Train Street au pierdut licențele de funcționare și au fost ridicate bariere pentru a ține oamenii la distanță.

Underground Museum, Los Angeles

Creația cuplului de artiști Noah și Karon Davis, Underground Museum și-a dezvoltat reputația de a susține lucrările artiștilor de culoare. Ocupând câteva mici vitrine în mai puțin cunoscutul cartier Bernal Heights, muzeul a fost, de asemenea, o librărie, un spațiu de organizare și un centru comunitar și a continuat să existe după moartea lui Noah Davis în 2015.

ADVERTISEMENT
Underground Museum
Underground Museum Foto: theunderground.museum

Cu toate acestea, pandemia a fost dură pentru Underground Museum. În ciuda fanilor și susținătorilor celebri, precum Beyonce, Tracee Ellis Ross și John Legend, muzeul și-a închis porțile în 2022.

Nu se știe exact ce s-a întâmplat sau dacă muzeul se va redeschide în altă parte, într-un alt format. “Pur și simplu nu avem niciun răspuns în acest moment. Așadar, vom închide și noi muzeul până la noi ordine. În această perioadă, vă încurajăm să vă implicați în spațiile de artă incredibile de peste tot în iubitul nostru Los Angeles”, a scris Karon Davis pe site-ul muzeului.

ADVERTISEMENT

Jurong Bird Park, Singapore

Cel mai mare parc de păsări din Asia și-a anunțat închiderea în august 2022, după mai bine de 50 de ani de funcționare în Singapore.

Jurong Bird Park
Jurong Bird Park, Singapore Foto: Wikipedia

Cu toate acestea, există o veste bună pentru fanii săi. Parcul nu dispare – în schimb, acesta se va alătura altor câteva atracții faimoase din Singapore, legate de viața sălbatică și de natură, pentru a crea un nou centru de ecoturism în partea de nord a orașului-stat.

Noua experiență se numește Mandai Rejuvenation Project, iar voliera – redenumită Bird Paradise – ar trebui să se deschidă în 2023. Alte părți ale proiectului vor fi deschise prin 2024 și 2025.

Muzeul Scriitorilor din Dublin, Irlanda

Wilde. Beckett. Yeats. Unii dintre cei mai importanți autori din literatura de limbă engleză provin din Irlanda, iar Muzeul Scriitorilor din Dublin, situat în capitală, a celebrat această moștenire literară.

Dublin Writers Museum
Dublin Writers Museum Foto: wanderwisdom.com

La fel ca atât de multe atracții turistice din întreaga lume, muzeul s-a închis în martie 2020 pentru ceea ce trebuia să fie o închidere temporară. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi sfârșitul poveștii.

Failte Ireland, organismul național irlandez de turism care deținea și gestiona muzeul, a anunțat în august 2022 că muzeul va fi închis definitiv, afirmând că acesta “nu mai corespunde așteptărilor vizitatorului de muzeu contemporan în ceea ce privește accesibilitatea, prezentarea și interpretarea”.

Restaurantul plutitor Jumbo Kingdom, Hong Kong

Cândva cel mai mare restaurant plutitor din lume, Jumbo Kingdom din Hong Kong nu a avut parte de ani buni. Restaurantul, care a apărut în zeci de filme și emisiuni TV și a fost vizitat de toată lumea, de la Regina Elisabeta a II-a la Chow Yun-Fat, a devenit mai puțin popular atât printre localnici, cât și printre turiști de-a lungul anilor.

Jumbo Kingdom Restaurant
Restaurantul plutitor Jumbo Kingdom, Hong Kong Foto: Wikipedia

Costurile de întreținere a vasului ornamentat cu trei etaje au fost ridicate, iar turismul din Hong Kong a luat-o razna pe fondul închiderilor și restricțiilor stricte impuse de Covid.

După ce mai multe încercări de a vinde Jumbo unui cumpărător local din Hong Kong au eșuat, nava se afla în drum spre un șantier naval din Asia de Sud-Est când s-a scufundat în apropierea Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud.

Muzeul tribut 9/11, New York City

Înainte de deschiderea Memorialului și Muzeului Național 11 septembrie la Ground Zero, a existat Muzeul tribut 9/11. Muzeul mai liniștit și mai introspectiv a fost deschis în 2006 de către apropiații celor care au murit în atacurile de la World Trade Center din 1993 și 2001.

Tribute Museum
9/11 Tribute museum, New York Foto: Google Maps

Micul spațiu din partea de jos a Manhattanului a fost un loc de întâlnire pentru cei afectați de tragedii și a găzduit numeroase obiecte și obiecte personale donate de supraviețuitori și de familiile victimelor.

Invocând pierderi financiare în timpul pandemiei, muzeul și-a luat adio în vara anului 2022. Tururile sale pe jos Tribute Walking Tours ale comunității, care erau conduse de supraviețuitori ai evenimentelor din 11 septembrie, s-au încheiat și ele.

TeamLab Borderless și Muzeul Edo-Tokyo, Tokyo

Două muzee japoneze trec ambele prin perioade de tranziție în acest an.

Deși ambele se află în Tokyo, cele două muzee sunt extrem de diferite – Muzeul Edo-Tokyo este un muzeu tradițional de istorie care se concentrează pe cultura japoneză, în timp ce TeamLab Borderless este o experiență complet digitală creată de cei care se autointitulează “ultra-tehnologiști”.

Muzeul Edo-Tokyo a anunțat că va fi închis pentru cel puțin trei ani, timp în care va trece printr-un proces de renovare. Clădirea sa de pe malul râului, situată în cartierul Ryogoku din oraș, a fost deschisă în 1993 și este cunoscută mai ales pentru replica în mărime naturală a teatrului kabuki. Reprezentanții muzeului spun că se va redeschide la sfârșitul anului 2025 sau la începutul anului 2026.

Între timp, TeamLab Borderless – care a fost desemnat cel mai vizitat muzeu din lume de către Guinness Book of World Records – se va muta de la sediul său din Odaiba la o nouă locație în cadrul mult anticipatului proiect Toranomon-Azabudai, care urmează să fie finalizat în 2023. Nu a fost anunțată încă nicio dată de redeschidere.

Pe lângă TeamLab, în noua construcție se va afla cel mai înalt zgârie-nori din Japonia.

Muzeul Londrei, Marea Britanie

Popularul muzeu de istorie și cultură face o scurtă mutare cu semnificație mare. Muzeul, fondat în 1912, se va muta din actualul său sediu de pe London Wall în General Market, un fost sit abandonat care va fi renovat și conservat.

Museum of London
Museum of London, UK Foto: Wikipedia

În plus față de noua locație, destinația va fi redenumită The London Museum, își va extinde programul de lucru în zilele de vineri și sâmbătă și va încuraja clienții să viziteze micile afaceri locale din apropiere.

În plus, muzeul – care urmează să se redeschidă în 2026 – va fi ușor de accesat prin stația Farringdon a noii linii Elizabeth Line, un alt exemplu al evoluției Londrei.

The Queen Mary, Long Beach, California

După o viață ca un pachebot transatlantic plin de farmec, Queen Mary s-a retras în sudul Californiei în 1967. Totuși, a fost o pensionare activă – Queen Mary, cu decorul său Art Deco, a funcționat ca restaurant, hotel și atracție turistică generală după ce s-a stabilit în Long Beach.

Acum, nava are nevoie urgentă de reparații.

Queen Mary
Nava Queen Mary, Long Beach, California Foto: Wikipedia

Orașul Long Beach, care deține nava, spune că sunt necesare lucrări de cel puțin 5 milioane de dolari pentru a repara Queen Mary, care a suferit mai mult decât uzură. În special, greutatea bărcilor de salvare a cauzat daune pe termen lung, iar acestea vor fi îndepărtate – cu speranța că un muzeu, o societate istorică sau o altă atracție va dori să le expună.

Pe 12 decembrie, Long Beach a anunțat că unele tururi ale unor secțiuni limitate ale navei vor fi reluate – și, cel mai bine, sunt gratuite. Cu toate acestea, cele mai multe dintre facilitățile de la bord, inclusiv hotelul și restaurantele, sunt încă închise pentru moment.

ADVERTISEMENT