News

Destinul crunt al unei bătrâne din Vaslui. Trăiește de azi pe mâine cu o pensie mică. Care este visul ei

O bătrână din Vaslui trăiește de azi pe mâine cu bani puțini, din pensie, cumpărându-și lemne și medicamente. Care este visul său?
03.03.2023 | 23:54
Destinul crunt al unei batrane din Vaslui Traieste de azi pe maine cu o pensie mica Care este visul ei
Ce pensie are această bătrână. Sursa foto: captură video Stirile Protv/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O bătrână din Vaslui are un destin crunt la cei peste 70 de ani. Suferă de două boli grave și se descurcă cu greu dintr-o pensie mică, iar mare parte din bani îi dă pe medicamente și lemne, care sunt foarte scumpe. Însă, cel mai mult spune că o chinuie singurătatea și are un vis.

Cum trăiește o bătrână din Vaslui dintr-o pensie mică. Banii abia îi ajung de medicamente și lemne

Lucia Păiuș locuiește în satul ”Poiana lui Alexa”, din județul Vaslui. De doi ani este văduvă, căci soțul i s-a stins din viață. Îi duce dorul și regretă că nu se mai poate deplasa ca odinioară, pentru a se duce la mormântul lui ca să-i aprindă o lumânare.

ADVERTISEMENT

Pentru Lucia Păiuș și cele mai simple treburi au devenit o corvoadă, însă nu are încotro. Singurele care îi mai țin de urât sunt păsările din curte, pe care încearcă să le hrănească atât cât poate, ca să aibă, de exemplu, de unde lua un ou.

”Am lucrat o viață în comerț, la Brașov și am venit și am cumpărat căsuța asta la margine de sat. Am rămas pustie. E viața foarte. Foarte grea. Nu mă pot duce să merg să aprind o lumânare la omul meu că nu mă mai pot ține pe picioare. Am și eu cinci găini și un cocoș, le hrănesc, să simt că sunt și eu pe fața pământului, să am și eu un ou”, a transmis bătrâna pentru Știrile Protv.

ADVERTISEMENT

Din cauza stării de sănătate nu-și mai poate îngriji grădina cu legume, așa cum o făcea altădată. Drept urmare, acum duce lipsă de cele necesare, precum ceapa sau cartoful. ”Nici cartofi nu mai am, nici ceapă. Nu am mai pus în grădină”, mai spune bătrâna.

Lucia Păiuș îndură și frig, pe lângă sărăcie și boli, căci în casă singura sobă pe care o are este din metal și nu dă căldură. Face economie la lemne, deoarece pentru doar două săptămâni trebuie să plătească 800 de lei, dintr-o pensie ce trece puțin peste 1100 lei.

ADVERTISEMENT

Vecinii o cunosc pe bătrâna din sat și au doar cuvinte de laudă despre ea. O descriu precum un om bun, iar din când, în când mai trec pe la ea și o ajută și ei cum pot. Unii îi aduc mâncare, alții îi taie lemne și i-au cumpărat soba din metal.

” Nu poate să se miște, umblă de ici-colo, o ajut la tăiat lemne, îi aduc mâncare de la Vaslui, asta e treaba. A avut sobă, dar a luat foc, am dărâmat-o, am cumpărat o sobă din metal. Dar asta ține jumătate de oră și se termină căldura. Trebuie să faci foc toată ziua”, detaliază un vecin.

ADVERTISEMENT

Care este visul bătrânei

Lucia Păiuș are un vis, să vândă grădina unor tineri muncitori, încât să nu o mai vadă cuprinsă de buruieni. Cu banii vrea să-și facă unele reparații prin locuință, pentru a avea mai mult confort. Însă, nu a găsit cumpărători până acum.

ADVERTISEMENT