News

Destinul Terrei: Un expert român explică cum va arăta Pământul peste 200 de milioane de ani

Experții prevăd că, peste 200 de milioane de ani, Terra ar putea să aibă un singur continent unic. Află cum se va schimba planeta noastră.
22.07.2023 | 19:53
Destinul Terrei Un expert roman explica cum va arata Pamantul peste 200 de milioane de ani
Un expert român a răspuns cum ar putea arăta planeta peste 200 de milioane de ani. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Terra a suferit și continuă să sufere schimbări majore începând de la primele secunde ale existenței sale până în prezent. Vlad Manea, un reputat specialist în Științele Pământului, cu studii în Statele Unite Ale Americii, a explicat, în cadrul unui interviu pentru Weekend Adevărul, ce se întâmplă cu planeta noastră și a prezis cum ar putea arăta Pământul peste 200 de milioane de ani.

Ce se întâmplă cu Terra

Terra, în prezent, este complet diferită față de acum circa 200 de milioane de ani, perioadă în care exista un singur continent pe suprafața sa. În prezent, planeta noastră este fragmentată în nu mai puțin de șapte continente distincte, rezultat al procesului de separare a supercontinentului numit Pangeea cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă.

ADVERTISEMENT

O caracteristică unică a Pământului, subliniază profesorul Manea, constă în faptul că Terra este formată dintr-un mozaic de plăci tectonice, spre deosebire de alte planete din sistemul solar precum Mercur, Marte și posibil chiar Venus, care sunt considerate a fi planete ‘monoplacă”. Aceasta înseamnă că planeta noastră are multiple plăci tectonice, care se află într-o continuă schimbare de formă.

Unele dintre aceste plăci sunt extrem de vechi și există încă de la formarea inițială a Pământului, precum cele mari continentale cum ar fi America de Nord, America de Sud, Eurasia, Africa și altele. În schimb, plăcile tectonice de natură oceanică se formează și dispar în timp, iar această mișcare continuă duce la schimbarea formei Pământului la suprafață.

ADVERTISEMENT

Două scenarii posibile

În ceea ce privește evoluția viitoare a planetei, oamenii de știință explorează două scenarii posibile. Unul dintre acestea sugerează că peste 200 de milioane de ani, toate continentele se vor deplasa spre emisfera nordică, cu excepția Antarcticii, creându-se un singur continent masiv.

Celălalt scenariu, considerat mai probabil de mulți specialiști, implică reapariția unui supercontinent unic, ca urmare a unirii celorlalte continente. Acest nou supercontinent s-ar întinde de la Ecuator până în emisfera nordică și sudică.

ADVERTISEMENT

Un aspect interesant menționat de profesorul Manea se referă la ciclicitatea schimbărilor de pe Pământ. Ciclurile constau în formarea unui supercontinent, urmată de separarea lui în continente mai mici, iar apoi revenirea la un alt supercontinent. Aceste cicluri ar avea loc la aproximativ 500 de milioane de ani. În trecut, planeta a cunoscut mai multe astfel de cicluri, cum ar fi existența supercontinentelor Rodinia și Nuna.

Planeta noastră trece prin mai multe schimbări

Potrivit experților, schimbările constante prin care trece Terra, cauzate de mișcarea plăcilor tectonice, activitatea vulcanică și cutremurele, au jucat un rol esențial în apariția și menținerea vieții pe planetă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, evoluția continuă a Pământului și așteptările privind schimbările viitoare ne fac să ne întrebăm cum ar putea arăta planeta noastră în următoarele sute de milioane de ani.

„Una dintre teoriile vechi, dinainte de teoria plăcilor tectonice din anii ’60, teorie care a pus bazele corecte în ceea ce privește felul cum funcționează Terra, era cea a Pământului expansiv, o teorie total greșită. Vă puteți imagina dacă luați un balon, îl umflați puțin, apoi desenați pe el niște continente cu carioca, după care continuați să îl umflați. Evident că acele continente se depărtează unele de celelalte tot umflându-l. Însă planeta Pământ are un volum foarte bine definit și constant, iar din cauza formei aproape sferice, deplasarea acestor plăci tectonice duce inevitabil la situația în care să colizioneze unele cu altele după o anumită perioadă de timp. (…)

Este strâns legat tot ce discutăm noi acum de activitatea vulcanică, de erupții, de cutremure, de mișcarea plăcilor tectonice, de activitatea vulcanică intensă înregistrată pe fundul oceanelor. Este strict legată de apariția și menținerea vieții pe Pământ, precum și evoluția vieții, ceea ce reprezintă un lucru și mai deosebit. Pe celelalte planete, cel puțin pe cele pe care le cunoaștem, în Sistemul Solar, nu există asemenea privilegii“, a precizat expertul Vlad Manea, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de...
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de doar 1.000 de euro
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Rusia cutremură România! Va ataca fără milă. Amenințare fără precedent
Rusia cutremură România! Va ataca fără milă. Amenințare fără precedent
Reguli noi pentru bagajele din avion, pentru eliminarea taxelor ascunse
Reguli noi pentru bagajele din avion, pentru eliminarea taxelor ascunse
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română