News

Destinul tragic al lui Nicu Ceaușescu, după 25 de ani de la moartea sa. Cum a ajuns ”Prințișorul” să fie expus ca trofeu, înjunghiat, la TVR

Nicu Ceaușescu a avut parte de un destin tragic, dincolo de viața tumultuoasă și plină de petreceri pe care a trăit-o în tinerețe.
26.09.2021 | 08:30
Destinul tragic al lui Nicu Ceausescu dupa 25 de ani de la moartea sa Cum a ajuns Printisorul sa fie expus ca trofeu injunghiat la TVR
Destinul tragic al lui Nicu Ceaușescu, după 25 de ani de la moartea sa. Cum a ajuns ”Prințișorul” să fie expus ca trofeu, înjunghiat, la TVR. Sursa foto: TVR, captură YouTube.
ADVERTISEMENT

Nicu, mezinul Ceaușeștilor, a avut un destin mult mai tragic decât ceea ce a rămas la prima vedere, ca moștenire pentru posteritate.

Multă lume și-a format imaginea lui Nicu Ceaușescu prin intermediul legendelor mai mult sau mai puțin adevărate despre chefurile și despre aventurile sale amoroase.

ADVERTISEMENT

Sigur, Nicu avea la dispoziție tot ce și-ar fi putut dori, fiind în poziția privilegiată de a fi nu doar fiu al familiei conducătoare, ci și mezin al acesteia. Astfel, ”Prințișorul” (așa cum a fost poreclit zeflemitor în timpul Revoluției) n-a dus vreodată lipsă de ceva, spre deosebire de poporul care suferea sub auspiciul dictatorului. Dar e greu de zis că viața sa a fost una fericită, mai ales având în considerare influențele mamei sale asupra sa.

Nicu Ceaușescu și-a trăit viața sub semnul Elenei, care a dorit să-i controleze destinul. Astfel, mezinul familiei conducătoare a fost pregătit încă din tinerețe să preia cârma țării.

ADVERTISEMENT

Atât el, cât și Elena au fost văzuți ca posibili succesori ai lui Nicolae Ceaușescu. Având în vedere că Elena era chiar cu doi ani mai în vârstă decât soțul său, Nicu avea un context mai favorabil să devină conducătorul României.

Înjunghiat și perindat prin fața camerelor în chip de trofeu

N-a fost să fie, iar Revoluția îl găsește pe Nicu într-o situație cât se poate de neprielnică. A fost adus la sediul televiziunii în chip de trofeu, după ce în prealabil fusese înjunghiat la ieșirea din București. A mai durat ceva până să ajungă la spital, iar ulterior a fost și arestat.

ADVERTISEMENT

Nicu Ceaușescu a fost arestat și ulterior condamnat pentru genocid, zice-se pentru că a comandat trupelor de Securitate de la Sibiu să tragă în mulțime, dar și pentru că ar fi luat copii ostatici în acele momente.

În septembrie 1990, primea prima condamnare de 20 de ani de detenție pentru genocid, la care se adăugau alți cinci ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. După alți doi ani de procese, pedeapsa a fost scăzută la cinci ani de închisoare pentru port ilegal de armă.

ADVERTISEMENT

Starea tot mai precară de sănătate a lui Nicu a dus la liberarea sa condiționată, de care nu s-a bucurat, având în vedere că nu mai avea nici măcar alte haine decât cele de pe el.

În toamna lui 1995 acesta ajungea de urgență la un spital din București, de unde a fost transferat la un spital din Viena. Aici, însă, Nicu Ceaușescu s-a stins din viață la 45 de ani, măcinat de ciroza hepatică cronică, dar și de o hemoragie digestivă superioară și de varice esofagiene.

E foarte posibil ca o parte din cauza cirozei hepatice de care a suferit ani buni să fie consumul de alcool. Nicu a fost, într-adevăr, un petrecăreț, iar poveștile și legendele despre el sunt nenumărate. Posibil ca adevărul să fie undeva la mijloc, însă imposibil de mai verificat în prezent.

Unii îl acuză pe Nicu Ceaușescu de fel de fel de incidente scabroase, în vreme ce alții îi iau apărarea și contestă aceste afirmații apărute în spațiul public.

Succesul lui Nicu Ceaușescu la femei, o minciună?

La fel de cunoscute și dezbătute au fost și relațiile amoroase ale ”Prințișorului”, dintre care unele au fost confirmate, iar altele negate de părțile implicate. Una dintre aceste relații ar fi fost cea dintre Nicu și Nadia Comăneci, descrisă ca fiind o relație extrem de abuzivă. În mod curios, însă, Nadia însăși a negat existența unei astfel de relații.

Unii spun, însă, că Nicu n-ar fi fost acest mare cuceritor despre care s-a  tot speculat în anii vieții sale și chiar după: ”Succesul lui Nicu Ceaușescu la femei este, după părerea mea, o minciună. Nicu Ceaușescu era un tip timid. Sigur, îi mersese buhul că e un bărbat potent și dotat, dar el nu era un tip care să abordeze o femeie sau să agațe gagici, sau să se preocupe explicit de chestia asta, cum eram noi, mai muieratici”, spune Mădălin Voicu în documentarul Adevăruri despre trecut, episodul despre fiul Ceaușeștilor.

Chiar femeile ar putea fi o parte din motivul pentru care Nicu Ceaușescu a dezvoltat ciroza ce l-a și măcinat în ultimii ani de viață. O bună vreme, acesta și-a neglijat alimentația, iar la un moment dat, chiar a intrat în greva foamei – cam în aceeași perioadă dezvolta o hepatită atipică, în 1981 – 1982. Asta pentru că Elena, care și-a exercitat influența asupra destinului mezinului familiei, l-a vrut așezat la casa lui alături de Poliana Cristescu.

A refuzat să mai mănânce orice altceva în afară de pâine și ceai, iar într-un final i-a îndeplinit capriciul mamei și s-a căsătorit cu Poliana, mariajul având o durată de mai puțin de un an și jumătate, între decembrie 1983 și martie 1985.

”Nu vroiam să fiu nici șeful statului, nici șeful partidului!”

Tot Elena a încercat să-l rupă pe mezinul familiei de anturajul alături de care își petrecea timpul și alături de care, desigur, petrecea. Astfel a ajuns să fie trimis în Sibiu, ca prim-secretar al organizației PCR din județ. Pe de-o parte, i se continua ascensiunea politică oricum fulminantă, iar pe de altă parte, era creată o distanță considerabilă între el și prietenii din Primăverii.

”Nouă ni s-a impus de către doamna Ceaușescu… de către tovarășa Ceaușescu, să îl lăsăm în pace pe Nicu pentru că el are de făcut carieră politică. ‘Dacă nu îl lași în pace pe Nicu, o s-o pățești rău de tot.’ Sigur că în următorul moment m-am dus la Nicu și i-am zis ‘uite, a zis mă-ta că să nu te mai primesc în casă și că n-ai ce să mai cauți la mine și că să ne vedem mai rar și că tu ai de făcut carieră politică și noi să stăm departe.’ N-a înțeles”, afirma Serghei Mizil în documentarul anterior amintit.

”Nu am stat niciodată cu toți patru sau cinci la masă, sa să spun exact ce discutau, dar am văzut că dacă ea spunea ceva sau dacă ea lua o hotărâre, aia era”, mai spune Mizil, confirmând că Elena era capabilă să își impună punctul de vedere.

Și totuși, toate pregătirile pe care le-au făcut Ceaușeștii pentru Nicu au fost în van, pentru că Revoluția i-a găsit cu spatele la zid, iar puterea a fost preluată de Ion Iliescu și camarila sa. E foarte posibil ca Nicu să nu fi ajuns la putere nici în lipsa revoluției, având în vedere ceea ce spunea chiar el în singurul interviu acordat jurnaliștilor români, după Revoluție: ”Eu știu bine, știam și înainte de Congres și după Congres, că s-a speculat în legătură cu persoana mea… Tocmai de aceea, vă răspund anticipat, la o întrebare pe care sunt convins că vreți să mi-o puneți: nu vroiam să fiu nici șeful statului, nici șeful partidului! Nu m-a interesat niciodată această problemă”, relatează historia.ro.

Nicu Ceaușescu a trăit o viață luxoasă în vremea comunismului, având la discreție orice și-ar fi dorit, Cu toate acestea, n-a reușit să iasă de sub sfera de influență a mamei sale, care i-a marcat în moduri profunde existența și deciziile, fie sentimentale, fie politice. A murit singur, departe de casă și măcinat de o boală și de un trecut care l-au afectat profund în ultimii ani ai vieții.

ADVERTISEMENT