Life

Destinul tragic al “reginei nebune”. Ioana de Castilia şi-a petrecut 46 de ani din viaţă închisă şi a fost înmormântată la mănăstire

Destinul tragic al “reginei nebune”, Ioana de Castilia. Și-a petrecut 46 de ani din viaţă închisă şi a fost înmormântată la mănăstire.
14.09.2022 | 17:53
Destinul tragic al reginei nebune Ioana de Castilia sia petrecut 46 de ani din viata inchisa si a fost inmormantata la manastire
Destinul tragic al “reginei nebune”, Ioana de Castilia. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ioana de Castilia, “regina nebună”, a avut un destin tragic, fiind închisă timp de 46 de ani. A fost înmormântată la mănăstire.

Destinul tragic al “reginei nebune”, Ioana de Castilia

Născută pe 6 noiembrie 1479 în vechiul oraș vizigot Toledo, capitala regatului Castiliei, Ioana a fost al treilea copil și cea de-a doua fiică a regilor Isabela a Castiliei și Ferdinand al II-lea de Aragon.

ADVERTISEMENT

Aceasta mai era cunoscută și ca “Ioana cea Nebună”. Din anul 1509, timp de 46 de ani, Ioana a trăit închisă Tordesillas, inițial din voința tatălui său, apoi din cea a fiului său, Carol al V-lea, cunoscut drept Carol Quintul.

Ioana a studiat religia, muzica și dansul, dar și eticheta curții. În plus, a dezvoltat și abilități ecvestre și a învățat să stăpânească toate limbile și dialectele romanice iberice. Este vorba despre castiliană, leoneză, galiciană, catalană și portugheză. De asemenea, aceasta vorbea fluent franceza și latina.

ADVERTISEMENT

La 16 ani, în 1496, prințesa Ioana s-a logodit cu Arhiducele Filip cel Frumos, fiul Împăratului Maximilian I al Imperiului Romano-German și al primei sale soții, Maria de Burgundia.

Astfel, căsătoria lor a reprezentat o alianță între Casa de Habsburg și Casa de Trastamara. S-ar fi dorit atunci o încercare de a spori puterea familiei regale spaniole împotriva influenței francezilor, care devenea tot mai mare, notează desprelume.ro.

ADVERTISEMENT

Ioana și Filip erau văzuți ca un cuplu perfect. Cei doi s-au stabilit la Bruxelles, acolo unde s-a născut Eleanor, prima lor fiică.

Cum a ajuns Ioana moștenitoarea tronului

Filip avea aventuri cu alte femei, lucru care a enervat-o cumplit pe Ioana, fiind extrem de geloasă. Prințesa era îndrăgostită nebunește de soțul ei, iar gândul că acesta nu îi era loial era de nesuportat.

ADVERTISEMENT

Comportamentul ei nu era văzut ca fiind unul normal, în contextul în care căsătoriile aveau ca scop procrearea în acea perioadă, iar relațiile extraconjugale erau ceva obișnuit.

Atunci când Filip le acorda prea multă atenție altor femei de la curte, Ioana avea obiceiul de a-l ține la distanță. Comportamentul soției l-a făcut pe Arhiduce să cadă în depresie și să aibă scene de gelozie.

Ioana a devenit moștenitoarea coroanei după mai multe decese neașteptate în familia sa. A fost recunoscută ca succesoare legitimă în 1502. Împreună cu soțul ei, Ioana a plecat la curtea Spaniei pentru a primi titlul de prințesă de Asturia, așa cum prevedea tradiția.

Ioana a devenit regină după moartea mamei sale, în 1504, iar soțul ei jure uxoris.

Tatăl ei, Ferdinand, și-a pierdut titlul de rege al Castiliei, iar acesta nu a putut accepta așa ceva, ba chiar a convins curtea că Ioana este bolnavă și nu poate conduce regatul de una singură.

Cum a ajuns regina să fie Ioana cea Nebună

Între timp, Filip, soțul Ioanei, își dorea să fie rege, motiv pentru care și el a emis monede cu numele “Filip și Ioana, rege și regină a Castiliei, Leonului și Arhiduci de Austria”, după care a început să se plângă de comportamentul prințesei.

În cele din urmă, Ferdinand i-a cedat puterea ginerelui său. Prin intermediul unui tratat s-a decis excluderea Ioanei de la guvernare din cauza presupusei sale nebunii. Doar că lupta pentru putere dintre Filip și Ferdinand nu s-a oprit aici.

În 1506, Filip a fost răpus de febra tifoidă și s-a zvonit că însuși Ferdinand l-ar fi otrăvit. În acel moment, Ioana era însărcinată cu cel de-al șaselea copil, Caterina, născută în 1907. Tatăl Ioanei a anunțat că moartea lui Filip i-a provocat nebunie Ioanei.

Ioana a decis să mute trupul soțului la Burgos, respectându-i astfel dorința de a fi înmormântat la Granada, în afară de inimă, care era dusă la Bruxelles. Prințesa a pornit la drum alături de mai mulți nobili, soldați, preoți, slujitori și doamne de onoare, drum care a durat opt luni.

În timpul drumului, regina era nedespărțită de sicriul lui Filip, lucru care i-a făcut pe nobili să creadă că are, într-adevăr, probleme de sănătate mintală. Fiul ei, Carol, care avea 16 ani, era în grija mătușii sale din nordul Flandrei.

Ioana a avut titlul de regină de la moartea mamei sale și până la propriul ei deces. În realitate, puterea era deținută de patru regenți.

Regina a fost închisă de propriul său fiu

În 1509, Ioana de Castilia a fost închisă la Mănăstirea Santa Clara din Tordesillas, din ordinul tatălui ei, împreună cu ultimul ei copil, Caterina. Lucrurile nu s-au schimbat nici după moartea lui Ferdinand, în 1516.

Fiul său, Carol Quintul, își dorea puterea, așa că a lăsat-o închisă pe mama lui la mănăstire. Acesta nu își mai amintea de ea, dar auzise zvonurile legate de nebunia ei.

Ioana și fiica ei au îndurat abuzuri fizice și psihice din partea temnicerilor. În plus, regina era obligată să practice catolicismul și refuza să se confeseze.

Carol a părăsit Castilia în 1520, fiind lăsat regent detestatul Adrian de Utrecht, care a devenit apoi Papa Adrian al VI-lea. În același an a izbucnit o revoltă a comunităților din Castilia. Locuitorii din Tordesillas și rebelii au luat cu asalt castelul în care era închisă Ioana.

Au eliberat-o pe regină, dar aceasta a refuzat să li se alăture în lupta împotriva fiului ei.

Revolta a fost un eșec, iar Ioana a fost din nou închisă sub supravegherea marchizului Denia. Fiica ei plecase să se căsătorească cu regele Portugaliei. Starea Ioanei s-a deteriorat treptat.

În ultimii ei ani, Ioana ar fi suferit cu adevărat de o boală mintală din cauza suferințelor îndurate. A început să aibă probleme la picioare și nu mai putea merge, dar nici nu putea vorbi cu nimeni din interiorul sau din afara temniței.

Se crede că Ioana cea Nebună a suferit de boli precum depresie și schizofrenie. Acestea s-ar fi agravat odată ce au avut loc mai multe decese în familie.

A murit pe 12 aprilie 1555 și a fost înmormântată la Mănăstirea Santa. Filip al II-lea, nepotul ei, a ordonat ca aceasta să fie reînhumată în Capela Regală a Catedralei din Granada, unde era și soțul ei.

ADVERTISEMENT
Tags: