News

Destinul tragic al unui copil ținut într-o cușcă Zoo pentru vizitatori. Descoperirea care a marcat întreaga lume

27.08.2020 | 14:13
Destinul tragic al unui copil tinut intro cusca Zoo pentru vizitatori Descoperirea care a marcat intreaga lume
ADVERTISEMENT

Povestea emoționantă a unui copil, ținut într-o cușcă Zoo, a făcut înconjurul lumii. Pe fondul tensiunilor rasiale din Statele Unite, destinul tragic al Ota Benga expune și mai mult istoria întunecată și plină de secrete a unui continent care a fost mereu promovat ca un simbol al libertății.

Viața este un carusel, o călătorie plină de clipe de beatudine, dar și de momente când pământul îți fuge de sub picioare. De multe ori norocul joacă un rol determinant, unii îl au, altii nu. Ota Benga a fost printre cei chinuiți de soartă. El a fost răpit din Republica Democrată Congo în 1904. A fost luat de lângă familie și dus peste ocean, în Statele Unite, conform BBC.

ADVERTISEMENT

Ajuns în America, tânărul a fost trimis la Gradina Zoologică din Bronx, New York. Acolo a fost expus publicului larg precum un animal. A fost ținut în cușcă și a fost prezentat drept o curiozitate pentru vizitatori.

Copil ținut în cușcă la ZOO. Cine a fost Ota Benga

Tânărul din Congo avea doar 12 ani, în momentul când a fost răpit de Samuel Verner, un american care făcea la acea vreme comerț cu sclavi. A fost dus cu vasul până în New Orleans în 1904, unde a fost ținut în frig, alături de alte 8 persoane. Ei au rămas captivi pe timpul iernii într-un târg din orașul care a dat jazzul.

ADVERTISEMENT
Destinul tragic al unui copil ținut într-o cușcă Zoo pentru vizitatori. Descoperirea care a marcat întreaga lume
Destinul tragic al unui copil ținut într-o cușcă Zoo pentru vizitatori. Descoperirea care a marcat întreaga lume Sursa Foto: BBC

În 1906 a fost dus în New York, unde a fost expus timp de 20 de zile la Gradina Zoologică din Bronx. A fost ținut în cușcă, iar oameni curioși îl puteau privi. Abia în 1910 și-a obținut eliberarea și s-a mutat în Virginia. Acolo se spune că i-a învățat pe cei tineri cum să vâneze și să pescuiască.

Din păcate, povestea lui Ota Benga, nu este una cu final fericit. Acesta s-a sinucis la vârsta de 25 de ani, afectat de depresie și de angoasele unui trecut plin de coșmaruri.

ADVERTISEMENT

Și-au cerut scuze după 114 ani

Pe fondul tensiunilor rasiale din America, reprezentanții grădinii ZOO din Bronx și-au cerut scuze după 114 ani de la tragicul eveniment. Cristian Samper, președinte al societății ”Wildlife Conservation”, a afirmat că este important “să se reflecte asupra istoriei și prezenței rasismului în instituția” din Bronx, New York.

Pentru mult timp, oficialii de la Grădina ZOO din Bronx au spus că Ota Benga era un angajat al instituției. Abia după 114 ani este recunoscut oribilul incident.

ADVERTISEMENT

Mișcările din Statele Unite, pornite după ultimele crime cu tentă rasistă, au trezit răni adânci, ascunze în scoarța societății din America.

”Progresul uman nu este automat sau inevitabil. Fiecare pas spre obiectivul justiției necesită sacrificii, suferințe și lupte,” a afirmat Martin Luther King (luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare, a murit pe 4 aprilie 1968).

Lucrul îngrijorător nu este perversitatea celor răi, ci indiferența celor buni” – Martin Luther King

Societatea a progresat mult, dar chiar și în 2020, omenirea mai are multe lucruri de șlefuit pentru a picta un viitor mai nobil, mai altruist, mai uman pentru copiii noștri.

ADVERTISEMENT
Tags: