News

Detalii halucinante din dosarul doctoriţei şpăgare de la Suceava. I-a cerut “tarif” dublu unui pacient care suferea de două forme de cancer

Medicul oncolog din Suceava care a primit şpagă de la 64 de pacienţi condiţiona îndeplinirea actului medical în funcţie de sumele de bani ce-i erau date
25.01.2023 | 16:13
Detalii halucinante din dosarul doctoritei spagare de la Suceava Ia cerut tarif dublu unui pacient care suferea de doua forme de cancer
Medicul Anca Dumitrovici Ababneh se află în arest pentru 30 de zile
ADVERTISEMENT

Cazul medicului oncolog Anca Dumitrovici Ababneh a ajuns de notorietate inclusiv în Europa, mai multe publicaţii preluând informaţia că aceasta a fost arestată pentru că le cerea bani bolnavilor de cancer, ea primind şpagă de la nu mai puţin de 64 de pacienţi.

Ascultarea telefonului doctoriţei a început pe 7 noiembrie 2022

Din rechizitoriul anchetatorilor reiese că doctoriţa a fost denunţată pentru prima dată în martie 2022, de familia unui pacient de la care a pretins și a primit bani pentru prescrierea tratamentului. Apoi, în iunie 2022 a urmat un al doilea denunţ, Anca Dumitrovici fiind acuzată că nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în tratamentul căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Între timp familia pacientului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit la spital că pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie “să dea plicul”, după cum scrie Monitorul de Suceava.

Ulterior, imediat ce i-au promis doctoriţei că va primii bani, au  primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul a venit în două săptămâni, dar pacientul deja murise, în condiţiile în care aşteptase deja trei luni ca doctoriţa să-şi dea acordul.

ADVERTISEMENT

Supravegherea audio-video a activităților desfășurate, a convorbirilor din mediul ambiental din zona ambulatoriului de Oncologie și a telefonului doctoriței a început în data de 7 noiembrie 2022.

Din cercetări a reieșit că medicul Anca Ababneh Dumitrovici a pretins și primit în mod repetat diferite sume de bani sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit.

ADVERTISEMENT

Un caz notoriu s-a consemnat în dimineața zilei de 13 decembrie 2022, când a pretins și a primit de la un pacient 100 de lei. Rechizitoriul arată că pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului.

Conform declarației de avere, șefa secției de Oncologie are un salariu lunar de 17.500 de lei la spitalul județean, la care se adaugă venituri obținute de la două clinici private. Ea se află acum în arest pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT