News

Detalii neștiute despre clădirea din Miami a cărei prăbușire a ucis 9 persoane. Informații alarmante prezentate într-un raport din 2020

Un raport din 2020 semnala faptul că blocul prăbușit din Miami se scufunda. 9 persoane au murit și cel puțin 150 sunt dispărute.
25.06.2021 | 18:34
Detalii nestiute despre cladirea din Miami a carei prabusire a ucis 9 persoane Informatii alarmante prezentate intrun raport din 2020
Clădirea care s-a prăbușit la Miami se scufunda. Semnalul de alarmă apărea într-un raport din 2020 Foto: hepta, daily Mail, Google, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit în urmă cu un an că blocul de 12 etaje din Miami care s-a prăbușit parțial joi, se scufunda și avea nevoie de reparații extinse. Lucrările la acoperiș ar putea fi responsabile de prăbușirea imobilului.

Detalii neștiute despre clădirea din Miami a cărei prăbușire a ucis 9 persoane. Informații alarmante prezentate într-un raport din 2020

Un studiu realizat în 2020 de Universitatea Internațională din Florida a descoperit că Champlain Towers South un complex de locuințe cu vedere la mare  se scufunda cu o rată de aproximativ 2 milimetri pe an în anii 1990, deoarece este construit pe o zonă mlăștinoasă secată.

ADVERTISEMENT

Clădirea de pe malul oceanului trebuia, de asemenea, să fie recertificată pentru siguranță pentru prima dată în 40 de ani, ceea ce a inclus necesitatea „reparațiilor extinse pentru a înlocui armătura ruginită și betonul deteriorat” pe lateralele structurii.

De asemenea, s-a dezvăluit că turnul a suferit recent lucrări de construcție pe acoperișul său, provocând temeri că acest lucru ar fi putut adăuga greutate suplimentară structurii.

ADVERTISEMENT

Autoritățile nu au stabilit încă ce a cauzat prăbușirea, iar poliția din Miami-Dade a deschis o anchetă – deși primarul Daniella Levine Cava a spus că „nu s-au găsit dovezi ale vreunei fapte ilegale”.

Pe măsură ce întrebările trec peste cauza tragediei și dacă ar fi putut fi evitată, vânătoarea de supraviețuitori și victime din dărâmături a continuat vineri pentru a doua zi.

ADVERTISEMENT

Un total de 55 de apartamente s-au prăbușit joi – mai mult de o treime din cele 136 din clădire.

Turnul are un amestec de rezidenți sezonieri și permanenți, ceea ce înseamnă că autoritățile nu știu cu exactitate câți oameni erau în clădire când s-a prăbușit.

ADVERTISEMENT

Shimon Wdowinski, profesor în cadrul Departamentului Pământ și Mediu de la Universitatea Internațională Florida, a declarat că a știut instantaneu ce clădire s-a prăbușit când a auzit știrile pentru că a studiat clădirea pentru raportul publicat anul trecut, relatează Daily Mail.

Wdowinski a declarat că a descoperit că Champlain Towers South se scufunda cu o rată de aproximativ 2 milimetri pe an în anii 1990 datorită poziției sale asupra zonelor umede, dar această rată ar fi putut încetini sau accelera de atunci.

Cu toate acestea, scufundarea lentă a terenului nu ar fi cauzat prăbușirea clădirii, a spus el.

„A fost un produs secundar al analizei datelor. Am văzut că această clădire avea un fel de mișcare neobișnuită”, a declarat Wdowinski.

Studiul a fost publicat în aprilie 2020 în revista academică Ocean and Coastal Management și a făcut parte dintr-o analiză mai largă asupra modului în care clădirile din Miami se scufundau în general odată cu creșterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice.

„În unele locații, la fel ca și în partea de est a orașului, scufundarea detectată este a unei clădiri de apartamente cu 12 etaje”, avertiza studiul.

În clădirea construită în 1981 apartamentele aveau prețuri între 600 de mii și 2 milioane de dolari

Clădirea Champlain Towers South a fost construită în 1981 de compania Nattel Construction a dezvoltatorului Nathan Reiber la 8777 Collins Avenue, în colțul sud-estic al Surfside, dar structura nu a fost renovată semnificativ de atunci.

Avea câteva apartamente cu două dormitoare (3 camere n.r.) la vânzare în momentul prăbușirii, cu prețuri de la 600.000 la 700.000 de dolari. Alte apartamente s-au vândut cu peste 2 milioane de dolari.

Zona este un amestec de apartamente noi, vechi, case, blocuri și hoteluri, cu restaurante și magazine care servesc o combinație internațională de rezidenți și turiști.

Oficialii locali au declarat că blocul de apartamente era chiar în mijlocul unui proces de recertificare cerut de codul de construcție Miami Dade – care dictează că clădirile trebuie să fie recertificate la fiecare 40 de ani. Clădirea urma să fie recertificată pentru prima dată de la construcția sa anul acesta.

Kenneth Direktor, avocat al Asociației Champlain Towers South, a declarat că, pentru pregătirea procesului de recertificare, a fost angajat un inginer care să planifice actualizări „structurale și electrice”, dar că lucrările nu începuseră încă.

Potrivit lui Direktor, clădirea era pe punctul de a suferi „reparații extinse pentru oțelul ruginit și betonul deteriorat”, dar că nu a văzut nimic care să sugereze că prăbușirea ar fi fost legată de problemele identificate în revizuirea tehnică.

Avocatul a adăugat că orice clădire de pe malul apei, la fel de veche ca Champlain Towers South, ar prezenta o anumită deteriorare datorată coroziunii i și a insistat joi că este prea devreme pentru a specula despre ce s-a întâmplat.

În 2015, un rezident a pornit o acțiune în justiție, susținând că managementul clădirii nu a făcut nimic pentru a repara fisurile apărute din cauza deteriorării provocate de apă.

Cel puțin 9 morți după prăbușirea clădirii

Numărul morților a crescut la nouă persoane peste noapte după ce lucrătorii de căutare și salvare au descoperit patru cadavre și mai multe rămășițe umane în dărâmăturile unei clădiri prăbușite, potrivit primarului Daniella Levine Cava din districtul Miami-Dade.

„O victimă a decedat în spital și am recuperat încă opt victime la fața locului, așa că astăzi confirm că numărul morților este de nouă”, a spus duminică primarul în cadrul unei conferințe de presă. „Cele mai profunde condoleanțe pentru prietenii, familiile, comunitățile celor care și-au pierdut viața.”

În continuare, cel puțin 150 de persoane sunt date dispărute.

ADVERTISEMENT