News

Detalii neștiute despre tragedia de pe Mureș. Ce a pățit barcagiul cu trei zile înainte de a se răsturna în râu

Conducătorul bărcii care s-a scufundat în Mureș a fost reținut, apoi eliberat, după tragedia în urma căreia a murit un copil, iar alte patru persoane sunt dispărute.
02.05.2023 | 11:22
Detalii nestiute despre tragedia de pe Mures Ce a patit barcagiul cu trei zile inainte de a se rasturna in rau
ISU continuă căutările celor patru persoane dispărute în râul Mureș după ce barca în care se aflau s-a scufundat Colaj: FANATIK, Sursa foto: ISU Timiș, specialarad.ro
ADVERTISEMENT

Tragedia de pe râul Mureș s-a petrecut duminică seară, în jurul orelor 20.40, atunci când o barcă în care se aflau 12 persoane, șapte adulți și cinci copii, s-a răsturnat. Incidentul din 30 aprilie s-a petrecut la puțin timp după ce barca plecase din Șemlac, județul Arad, de pe malul drept al râului, pentru a ajunge la Periam Port, județul Timiș, aflat pe malul stâng al Mureșului.

Marcel Mujicas este acuzat de ucidere din culpă

Un copil de 3 ani a murit înecat, iar alți doi copii, de 7 și 11 ani, și doi tineri, de 29 și 31 ani, au fost înghițiți de ape. ISU a reluat luni dimineață căutările celor dispăruți, dar până acum trupurile acestora nu au fost găsite. „Căutările sunt destul de grele. Mureșul este foarte mare, vegetație multă, copaci căzuți, curenți puternici. Pentru scafandri este greu, apa este tulbure, vizibilitatea redusă”, a declarat plt.adj. Ioan Tăbârcă din cadrul ISU Arad.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au comunicat că proprietarul bărcii este Marcel Mujicas, în vârsă de 33 de ani, din Șemlac, care a fost reținut în noaptea de duminică spre luni. Primele cercetări au arătat că Mujicas, acuzat de ucidere din culpă, nu deținea permis de barcă și că ambarcațiunea nu era înmatriculată. Testarea cu aparatul alcooltest a lui Marcel Mujicas a indicat o alcoolemie de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, acestuia fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cu doar trei zile înainte de tragedie, Marcel Mujicas a pierdut un proces la Judecătoria Arad, confom datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Pe 13 ianuarie 2023, la Judecătoria Arad a fost înregistrat un dosar al cărui obiect este „cerere de valoare redusă”, în care Marcel Mujicas figurează ca pârât, iar o firmă specializată în recuperarea datoriilor este reclamant. Dosarul a avut două termene amânate, pe 9 martie și 30 martie, ultima oară pentru ca “reclamanta să își îndeplinească obligațiile stabilite în sarcina sa”.

ADVERTISEMENT

Instanța a decis ca Marcel Mujicas să își plătească datoria

Pe 27 aprilie, cu trei zile înainte de petrecerea tragediei de pe Mureș, Mujicas a pierdut procesul. „Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta Investcapital LTD în contradictoriu cu pârâtul Mujicas Marcel Aldo, în procedura privind cererile de valoare redusă. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 882,74 lei reprezentând debit restant”, au decis judecătorii.

„Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 50 lei reprezentând cheltuieli parţiale de judecată. Respinge în rest cererea. Executorie. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare care se depune, în caz de exercitare, la Judecătoria Arad. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi, 27.04.2023”, se mai menționează în verdict.

ADVERTISEMENT

Înaintea acestui dosar, Marcel Mujicas a figurat ca pârât în altul, din care a fost disjuns cel care s-a încheiat pe 27 aprilie. În dosarul înregistrat pe 10 iunie 2022, la Judecătoria Arad, compania RCS-RDS a figurat ca reclamant. Inițial, judecătorii au decis ca Marcel Mujicas să plătească o sumă mai mare, de aproximativ 3.500 de lei.

Judecătoria Arad a îndreptat o eroare materială în dosarul lui Marcel Mujicas

“Obligă pârâtul să achite reclamantei suma de 226,86 lei reprezentând contravaloare servicii, suma de 600 lei reprezentând contravaloare taxe de activare serviciu telefonie mobilă şi utilizare reţea, suma de 1.200 lei reprezentând contravaloare taxe activare şi instalare internet şi televiziune, suma de 1.185 lei reprezentând contravaloare echipament ONT, suma de 281,58 lei reprezentând contravaloare mininod”, se arată în hotărâre.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Marcel Mujicas a fost obligat să plătească şi penalităţi de întârziere în procent de 0,2%/zi, care se vor calcula începând cu cea de-a 10 zi a lunii următoare scadenţei fiecărei facturi în parte, până la plata efectivă. „Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie.”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK. Ulterior, s-a constatat că Marcel Mujicas datora 300 lei RCS RDS, nu 1.200 lei, pentru o taxă de activare.

Pe 8 decembrie 2022, Judecătoria Arad a comunicat: “Admite cererea de îndreptare a erorii materiale formulată de reclamanta RCS & RDS S.A. şi în consecinţă, Îndreaptă eroarea materială strecurată în sentinţa civilă nr. 7218/08.09.2022 pronunţată de către Judecătoria Arad în dosar nr. 9588/55/2022, în sensul că suma corectă ce reprezintă contravaloare taxe activare şi instalare internet şi televiziune este de 300 lei, nu de 1.200 lei. Dispune îndreptarea erorii materiale în ambele exemplare ale hotărârii”.

ADVERTISEMENT