Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la consumul de apă. În ciuda faptului că hidratarea este esențială, trebuie să fim atenți la sursele din care aceasta provine, dar și în ce ambalaje este îmbuteliată.
Toți specialiștii vorbesc despre cât de importantă este hidratarea pentru sănătatea organismului uman. Totuși, modul în care aceasta este depozitată și consumată poate avea efecte importante asupra sănătății.
De pildă, există discuții ample cu privire la apa îmbuteliată în sticle de plastic și impactul acestuia asupra sănătății în ultima perioadă. Astfel, experții au tras un semnal de alarmă, mai ales în cazul sticlelor de apă lăsate timp de mai multe ore în căldură.
Conf. univ. dr. Carmen Dorobăt, medic infecționist, a subliniat, importanța luării unor măsuri de precauție pentru a preveni consumul de apă contaminată cu aceste substanțe chimice.
„Este o discuţie care nu s-a finalizat cu o concluzie clară. În anumite condiţii, specialiştii care au desfăşurat cercetări în acest sens au subliniat faptul că apa plată pe care o consumăm din sticle îmbuteliate de plastic, în special, la temperaturi ridicate poate să nu fie în deplinătatea proprietăţilor ca şi compoziţie chimică şi organoleptică.
La temperaturi înalte, stratul acesta de plastic care vine în contact cu apa poate suferi o serie de modificări şi ca urmare, apa îşi modifică calitățile”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, cu privire la pericolele ascunse în apă, pentru dcmedical.ro.
Conform statisticilor, se estimează că între 10% și 78% din mostrele de apă îmbuteliată conțin contaminanți, precum microplastice, care sunt frecvent considerați perturbatori endocrini, dar și alte substanțe, cum ar fi ftalații (folosiți pentru a conferi plasticului durabilitate) și bisfenolul A (BPA).
Autorii de la Weill Cornell Medicine din Qatar, au afirmat că poluarea cu microplastice este legată de stresul oxidativ, disfuncții ale sistemului imunitar și modificări ale nivelului de grăsimi din sânge.
De asemenea, expunerea la BPA a fost asociată cu probleme de sănătate pe termen lung, precum hipertensiunea arterială, afecțiuni cardiovasculare, diabet și obezitate, spun specialiștii.
„Deși există praguri de siguranță pe termen scurt, efectele pe termen lung ale acestor contaminanți rămân în mare parte necunoscute”, au menționat specialiști, adăugând că și microplastele pot intra în lanțul alimentar, notează scitechdaily.com.