Life

Detaliul banal care îți poate strica vacanța în Grecia. Ce nu trebuie să faci dacă pleci cu mașina

Detaliul banal care îți poate ruina vacanța în Grecia. Ce nu trebuie să faci dacă alegi să pleci în concediu cu mașina personală.
07.07.2023 | 13:22
Detaliul banal care iti poate strica vacanta in Grecia Ce nu trebuie sa faci daca pleci cu masina
Ce trebuie să știi dacă mergi în Grecia cu mașina. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pentru a nu-ți strica vacanța în Grecia, specialiștii au dezvăluit detaliul banal de care trebuie să ții cont. Dacă mergi cu mașina în concediu, trebuie neapărat să respecți aceste reguli. În caz contrar, te vei alege cu o amendă usturătoare, dar și cu alte sancțiuni.

Detaliul banal care îți poate strica vacanța în Grecia. Ce trebuie să respecți dacă mergi cu mașina

În fiecare vară, mulți români aleg să plece în vacanță în Grecia datorită condițiilor și prețurilor mai bune decât în România. De altfel, peisajele de vis atrag mulți turiști din toată lumea.

ADVERTISEMENT

Cu toate că există opțiuni de călătorie cu avionul în Grecia, cei mai mulți aleg să meargă cu mașina personală. Drumul este destul de lung, dar se pot deplasa mai ușor în timpului concediului.

Din moment ce mulți români merg pe tărâmul elen cu mașina, trebuie să știe că regulile de acolo sunt diferite de cele din România. Este important să cunoască acest detaliu, altfel își pot ruina vacanța dacă nu respectă legea.

ADVERTISEMENT

Pentru anumite situații, poliția din Grecia aplică amenzi și chiar poate reține permisul de conducere, actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare. Este vorba despre situații precum folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului, precum și de circulația pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun.

De asemenea, polițiștii pot aplica amenzi și pentru depășirea în încălcarea liniei continue, pentru neoprirea la semnalele agentului de circulație sau pentru nerespectarea semnalelor semaforului. Amenzile se aplică și pentru oprirea pe autostradă în locuri neamenajate și condusul pe contrasens.

ADVERTISEMENT

În România, șoferii aleg adesea să-și lase autoturismul pe avarii oriunde, chiar dacă este un loc nepermis. În general, mulți scapă de sancțiuni în acest caz.

Aceștia trebuie să știe că lucrurile stau cu totul altfel în Grecia, acolo unde staționarea – parcarea ilegală este sancționată cu o amendă de 40 – 150 de euro, după caz. Totodată, în această situație se rețin permisul de conducere, plăcuțele și certificatul de înmatriculare timp de 10 zile, notează adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

În funcție de gravitatea faptei, autoritățile din Grecia îți pot confisca mașina pentru o perioadă de 20 – 60 de zile. De exemplu, acest lucru se aplică în cazul unei parcări neregulamentare.

Unde se poate plăti amenda în Grecia

Amenzile primite se pot plăti în termen de 15 zile la Poșta Elenă. Un alt loc unde poți achita amenda este sediul primăriei pe raza căreia este aflată secția de Poliție Rutieră care aplică sancțiunea.

ADVERTISEMENT