News

Detaliul banal care te poate lăsa fără voucherul pentru facturi. Poți pierde toți banii de alimente și încălzire

Românii ”vulnerabili” vor primi 1.400 de lei de la stat, ajutor pentru plata facturilor. Cum pot fi pierduți acești bani
28.11.2022 | 20:44
Detaliul banal care te poate lasa fara voucherul pentru facturi Poti pierde toti banii de alimente si incalzire
Banii vor putea fi folosiți pentru a plăti facturile la energie termică și electrică Foto: primarie6.ro
ADVERTISEMENT

Ajutorul va fi eliberat sub formă de voucher în două tranșe egale, 700 de lei în februarie și încă 700 de lei în decembrie și vor putea fi folosiți până în decembrie 2023.

Bani de alimente și încălzire pentru persoanele vulnerabile

De acest sprijin ar urma să beneficieze peste 4 milioane de români cu venituri mici. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit proiectului de ordonanță, ajutorul pentru plata facturilor se va da în două tranșe și poate fi utilizat până pe 31 decembrie 2023.

Prima tranșă de 700 de lei se acordă în februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023. A doua tranșă de 700 de lei va fi acordată în septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, Poșta Română este cea care va emite și distribui cardurile pentru încasarea ajutoarelor, în vreme ce listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii.

Impactul bugetar estimat este de 4 miliarde de lei, care vor proveni integral din fonduri europene.

Detaliul banal care te poate lăsa fără voucherul pentru facturi

Conform propunerii de ordonanță, ajutoarele de stat vor fi acordate doar pentru:

  • ”Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • Persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • Familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.”
ADVERTISEMENT

Beneficiarii trebuie să știe că orice venit suplimentar duce la eliminarea lor de pe listă și la pierderea ajutorului.

Proiectul de ordonanță mai precizează că beneficiarii vor primi un voucher de la Poștă, fără valoare nominală, ”prin care se conferă titularului dreptul la compensarea prețului la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți sau alte materiale de încălzire”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care au dreptul la acest ajutor vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.

ADVERTISEMENT
Tags: