Fotbal international

Detaliul care a făcut diferenţa în Middlesbrough – Steaua! Cum puteau să scape steliştii de coşmarul Massimo Maccarone. Video

26.04.2021 | 23:47
Detaliul care a facut diferenta in Middlesbrough  Steaua Cum puteau sa scape stelistii de cosmarul Massimo Maccarone Video
Detaliul care a făcut diferenţa în Middlesbrough - Steaua! Cum puteau să scape steliştii de coşmarul Massimo Maccarone
ADVERTISEMENT

27 aprilie 2006 rămâne o zi neagră în istoria fotbalului românesc, după ce Steaua, aşa cum era denumită FCSB pe atunci, a ratat calificarea în finala Cupei UEFA. La 15 ani de la returul cu Middlesbrough, FANATIK îţi prezintă detaliul care a făcut diferenţa în partida de pe “Riverside”.

Steaua a fost la un minut de calificarea în finala Cupei UEFA, însă visul echipei antrenate pe atunci de Cosmin Olăroiu s-a transformat în coşmar din cauza călăului Massimo Maccarone. Italianul a intrat pe teren la jumătatea primei reprize, o modificare la care nu se aştepta nimeni, dar decisivă în economia dublei manşe.

ADVERTISEMENT

Detaliul care a făcut diferenţa în Middlesbrough – Steaua. Accidentarea lui Southgate l-a ajutat pe Massimo Maccarone

Ca să avem tabloul complet al situaţiei ne vom întoarce în timp, înaintea meciului tur. Middlesbrough venea la Bucureşti după minunea cu FC Basel, când Massimo Maccarone aducea calificarea englezilor în semifinale cu un gol marcat în minutul 90.

Îninte de meciul tur, Steve McClaren îl pierduse pe unul dintre cei mai buni jucători, după ce Gareth Southagte a acuzat din nou probleme la gleznă. Fundaşul central a ratat partida de la Bucureşti, dar a reintrat în semifinala din Cupa Angliei, meci care s-a disputat între cele două manşe din Cupa UEFA.

ADVERTISEMENT

Cu Gareth Southgate recuperat, Steve McClaren a schimbat cuplul de fundaşi centrali pentru returul de pe “Riverside”. Astfel, lângă actualul selecţioner al Angliei a apărut şi Christopher Riggott. Mutarea nu a părut să dea roade, iar Nicolae Dică şi Dorin Goian au dus scorul general la 3-0 în minutul 24.

La scurt timp după golul lui Dorin Goian, Steve McClaren a făcut prima schimbare. Gareth Southgate acuza din nou probleme la gleznă şi era înlocuit cu Massimo Maccarone. Dacă nu i-ar fi recidivat accidentarea, fostul fundaş central ar fi rămas mai mult timp pe teren, iar intrarea italianului s-ar fi amânat pentru a doua repriză.

ADVERTISEMENT

A dat gol la 7 minute de la intrarea pe teren

Intrat pe teren cu mare şansă, Massimo Maccarone a dat startul revenirii lui Middlesbrough. La 7 minute după ce i-a luat locul lui Gareth Southgate, italianul l-a învins pe Carlos cu un şut în forţă din careu. L-au urmat Mark Viduka şi Christopher Riggott, fotbalist care în meciul tur a fost doar rezervă.

Drama Stelei a venit în minutul 89, când Massimo Maccarone a înscris din nou în poarta lui Carlos, după ce Stewart Downing a profitat de o minge pierdută de Daniel Bălan. Middlesbrough a obţinut calificarea în finala Cupei UEFA, după ce repeta scenariul din dubla cu Basel.

ADVERTISEMENT
  • 20 de minute a jucat Massimo Maccarone în meciul tur cu Steaua, fiind introdus în minutul 70

Coincidenţele care anunţau dezastrul

Meciul retur din Anglia a fost arbitrat de Lubos Michel, un arbitru care îi exasperase pe români în 2003. Cu trei ani înainte de semifinala Middlesbrough – Steaua, arbitrul slovac a luat o decizie controversată în duelul dintre Norvegia şi România, jucat la Oslo, din preliminariile EURO 2004.

În minutul 77 al meciului de pe Ulleval, când România conducea cu 1-0, Lubos Michel le-a dat norvegienilor un penalty pentru un presupus henţ în careu al lui Cristi Chivu. Pe reluări s-a văzut clar cum John Carew a atins mingea cu mâna, totul în faţa slovacului.

Pentru meciul de pe “Riverside”, UEFA l-a delegat pe Peter Mikkelsen ca observator al arbitrilor, un alt nume de coşmar pentru fotbalul românesc. În 1996, la Campionatul European din Anglia, danezul i-a anulat golul lui Dorinel Munteanu din meciul România – Bulgaria, cu toate că mingea depăşise linia porţii cu toată circumferinţa.


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 2,05 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT