News

Detaliul care crește mortalitatea în cazul pacienților infectați cu Covid-19. Explicația specialiștilor britanici

30.04.2020 | 20:54
Detaliul care creste mortalitatea in cazul pacientilor infectati cu Covid19 Explicatia specialistilor britanici
ADVERTISEMENT

Cercetătorii din Irlanda au depistat „coagulări sanguine anormale” la mai mulți pacienți cu cazuri grave de Covid-19. Studiul publicat în revista British Journal of Hematology prezintă o situație namaivăzută la niciun alt tip de infecție pulmonară, până la Covid-19.

Covid-19 provoacă cheaguri de sânge

Cercetarea efectuată la RCSI (The Royal College of Surgeons in Ireland) a scos în evidență modul agresiv prin care noul coronavirus este asociat cu un tip unic de coagulare sanguină. De altfel, pacienții care prezintă această problemă au șanse mari de a ajunge la terapie intensivă, conform hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

„Primele noastre descoperiri demonstrează că pneumonia cauzată de COVID-19 este asociată unui tip unic de coagulare sanguină care se manifestă în principal în plămâni şi care implică, fără îndoială, un risc mai mare de mortalitate la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus“, explică James O’Donnell, unul dintre autorii studiului.

Expertul a remarcat cum acest tip de problemă nu a mai fost observat la niciun alt tip de infecție pulmonară, în istoria medicinei moderne. „În afară de pneumonia care afectează alveolele pulmonare, am descoperit şi sute de mici cheaguri sanguine în interiorul plămânului”, a continuat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Cheagurile de sânge ar explica de ce nivelul de oxigen din sânge se reduce drastic în infecțiile grave provocate de această boală: „Să înţelegem cum aceste micro-cheaguri se formează în plămân este fundamental pentru a putea dezvolta tratamente mai eficiente pentru pacienţi, mai ales pentru acele grupuri cu risc înalt”.

Atacurile vasculare cerebrale, tot mai întâlnite

În ultima lună au apărut nenumărate mărturii care prezentau diferiți pacienți infectați cu Covid-19 predispuși la atacuri vasculare cerebrale, după ce noul coronavirus a produs în organism un număr semnificativ de cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

Aceste cazuri au fost raportate în Asia, Europa și SUA, majoritatea specialiștilor fiind uimiți de modul în care Covid-19 afectează în atât de multe modul organismul. Doctorul Thomas Oxley, un neurochirurg faimos de la Mount Sinai din New York, a remarcat cum un număr impresionant de persoane tinere sunt afectate de cheaguri de sânge.

”Virusul pare să provoace coagulare crescută în arterele mari, ceea ce duce la accident vascular cerebral sever. Raportul nostru arată o creștere de șapte ori a incidenței unui accident vascular cerebral subit la pacienții tineri în ultimele două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Majoritatea acestor pacienți nu au antecedente medicale anterioare și au fost acasă fie cu simptome ușoare (sau în două cazuri, fără simptome) de Covid”, a remarcat medicul.

ADVERTISEMENT