News

Detaliul inedit de pe scaunul Papei Francisc de la Blaj. Ce simboluri sunt pe el și cine l-a creat

02.06.2019 | 11:25
Detaliul inedit de pe scaunul Papei Francisc de la Blaj Ce simboluri sunt pe el si cine la creat
Papa Francisc va oficia o slujbă specială pe Câmpia Libertății din Blaj

În cursul zilei de duminică, 2 iunie 2019, ultima din vizita sa în România, Papa Francisc este așteptat pe Câmpia Libertății din Blaj, pentru slujba de beautificare a șapte eroi martiri. Ceremonia pe care o va oficia Suveranul Pontif este încărcată de simboluri aparte.

Ce simboluri sunt pe scaunul Papei Francisc

Evenimentul a fost pregătit în cel mai mic detaliu de mai bine de trei luni, astfel că organizatorii nu au lăsat absolut nimic la voia întâmplării. Spre exemplu, tronul pe care va lua loc Sfântul Părinte pe toată durata slujbei, creație a designerului sibian Andu Mărginean, trimite cu gândul la „vibrația supliciului, martor al suferinței din temniță, al morții și al jertfei”. Atât tronul, cât și crucea sau amvonul au fost confecționate dintr-un lemn folosit în vechile închisori comuniste.

Trimit cu gândul la vibrația supliciului, martor al suferinței din temniță, al morții și al jertfei. Brațul tronului arhieresc are o simbolistică aparte, el descriind metaforic un geam vizor cu șapte gratii. Ca o curiozitate, unele bucăți din lemnul primit de la cele două închisori provin dintr-un toc de ușă, întregul material fiind livrat cu aviz de expediție, ceea ce îi confirmă autenticitatea. A fost o muncă importantă să se extragă și să se stăpânească constructiv lemnul vechi. E interesant de văzut că are o altă față, e un lemn chinuit, care însă se integrează în obiecte cu desăvârșire” , a dezvăluit Andu Mărginean, creatorul întregului concept vizual al evenimentului.

Acesta este scaunul pe care va sta Papa Francisc în timpul slujbei de la Blaj. Sursa foto:antena3
Acesta este scaunul pe care va sta Papa Francisc în timpul slujbei de la Blaj. Sursa foto:antena3

Designerul a mers  la Vatican, pentru a pregăti întreg conceptul

De asemenea, designerul sibian care s-a ocupat inclusiv de confecționarea obiectelor folosite în timpul ceremoniei de beautificare oficiate de Papa Francisc, a povestit că a simțit să meargă la Vatican, pentru a intra în acea atmosferă specială.

Primul meu gând a fost să mă urc în avion și să plec la Vatican. Ceea ce am și făcut, de ziua mea, în martie. Am vrut să adulmec acest loc, să îi simt vibrația. E clar că relația cu o asemenea figură importantă cum e Papa îți impune să privești lucrurile cu maximă seriozitate” , a mai spus Andu Mărginean.

Impresionanta scenă montată pe Câmpia Libertății din Blaj va fi gazda unui eveniment istoric pentru întreaga suflare catolică din România și nu numai. Însuși Papa Francisc este cel care va oficia slujba de beautificare a unui număr de șapte eroi martiri.