Unul dintre cele mai proaste momente pentru șoferi este acela în care rămân fără permisul de conducere. Cei care au experimentat un astfel de episod, trebuie să știe că au la dispoziție toate informațiile necesare pentru redobândirea permisului în Codul Rutier.
Fără doar și poate, legislația rutieră a devenit mult mai dură. Sancțiunile pentru șoferii care nu respectă legea sunt mai drastice, iar una dintre ele este chiar reținerea permisului de conducere.
Reținerea permisului se poate face doar de către polițiști, în anumite condiții. Șoferii pot rămâne fără permis atunci când acumulează puncte de amendă sau încalcă repetat anumite reguli de circulație.
De obicei, permisul se reține pe o perioadă limitată sau nelimitată de timp, în funcție de fapta care a dus la această sancțiune. Începând de anul acesta, sancțiunile s-au înăsprit, iar pe șoferi îi așteaptă un nou termen de reținere a permisului.
Începând cu anul acesta, șoferii prinși drogați la volan răspund mai dur în fața legii. Aceștia pot rămâne fără permis timp de 10 ani dacă au fost prinși la volan sub influența substanțelor interzise.
Codul Rutier nu stipulează doar condițiile în care ți se poate reține permisul de conducere, ci oferă detalii și despre redobândirea lui. Nu poți reintra oricum în posesia lui, ci trebuie să ții cont de anumite detalii.
În Art. 244 din Codul Rutier sunt menționate toate condițiile în care șoferii pot să intre, din nou, în posesia permisului suspendat. Astfel, textul legii informează:
”Permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința. În cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat.
În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate.”, arată Art. 244.
În unele situații, permisul de conducere poate fi redobândit în urma susținerii unei test teoretic. În categoria șoferilor care urmează a fi examinați sunt cei care au acumulat 15 puncte de amendă, cei care au provocat accidente cu pagube materiale sau cei care au condus sub influența băuturilor alcoolice.
Redobândirea permisului se poate face și fără susținerea unui test, la expirarea termenului pentru care a fost suspenda. În această categorie intră șoferii cărora le-a fost reținut permisul 30 de zile sau cei care nu fac demersuri pentru a micșora perioada de suspendare.