News

Noul sistem care te poate ”citi” atunci când minți. Ce rată de succes are un test poligraf și de ce nu este acceptat ca probă în instanță

Un nou sistem de detectare a minciunilor se dovedește a fi mai eficient decât clasicul poligraf. Acesta din urmă nu este acceptat ca probă în instanțele de judecată.
05.02.2022 | 20:11
Noul sistem care te poate citi atunci cand minti Ce rata de succes are un test poligraf si de ce nu este acceptat ca proba in instanta
Un nou sistem oferă posibilitatea unui test poligraf mai precis. Sursa foto: footomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Viitorul detectoarelor de minciuni ar putea fi mult mai precis decât în prezent, datorită unui nou sistem care poate observa atunci când o persoană nu spune adevărul.

Conceptul unui detector de minciuni există de secole, iar tehnologia pe care o folosim în prezent este aceeași de aproximativ 80 de ani. Modul de funcționare al testului poligraf a rămas neschimbat în mare parte din acești ani, singura diferență notabilă din prezent fiind și folosirea calculatoarelor în interpretarea datelor, ceea ce oferă o analiză în timp real a informațiilor colectate de la subiect.

ADVERTISEMENT

În principiu, testul poligraf actual se bazează pe un psihogalvanometru, care detectează activarea autonomă a glandelor sudoripare de pe piele, dar și pe un pneumograf, care identifică mișcările toracice și schimbările acestora, produse de schimbarea ritmului respirației.

Ulterior, administratorul testului folosește tehnica Reid pentru a pune întrebări create astfel încât să ”stârnească sentimentele unui subiect sincer, dar să-l lase mai degrabă indiferent pe unul care ar putea minți.”

ADVERTISEMENT

Acum însă, o echipă de cercetători din Israel propune o nouă tehnologie ce ar putea înlocui clasicul sistem de detectare a minciunilor. Profesorul yael Hanein, inginer electric și nanotehnolog la Tel Aviv University, a lucrat cu colegul său, profesorul Dino Levy, psihobiolog, pentru a crea un poligraf ce se folosește de microexpresiile faciale ale unui subiect pentru a determina sinceritatea unei afirmații.

Sunt atașați electrozi la nivelul feței, iar testul verifică mișcările involuntare ale sprâncenelor și ale buzelor, două semne despre care Yael Hanein spun că pot trăda o bună parte dintre persoanele care spun un neadevăr.

ADVERTISEMENT

”E foarte, foarte greu să ascunzi o minciună cu această tehnologie”, afirmă Hanein, conform extremetech.com.

Hanein și Levy spun că noul lor sistem și algoritmul asociat acestuia pot să detecteze 73% din minciuni – o statistică pe care speră să o îmbunătățească pe măsură ce dezvoltă în continuare acest sistem. Sigur, procentajul pare mic și chiar este, însă este mult mai bun decât cel al poligrafului standard, care are o rată de succes de aproximativ 55%.

ADVERTISEMENT

Testele poligraf nu sunt acceptate ca probe în instanță

Având în vedere acest procentaj, este mai ușor de înțeles de ce rezultatele unui test cu detectorul de minciuni nu sunt acceptate ca probă în instanță. Nici în sistemul juridic roman (folosit de țări precum România) și nici în cel jurisprudențial, rezultatele testelor poligraf nu sunt acceptate ca probe.

În România, dar și în alte țări, nu doar că testul poligraf nu este acceptat ca probă, însă nici nu este obligatoriu pentru un subiect. ”Teoretic, detectarea tensiunii psihice nu e interzisă prin lege, dar supunerea unei persoane la testul poligraf poate fi interpretată ca fiind obligația inculpatului de a-și proba nevinovăția – ceea ce încalcă principiul prezumției de nevinovăție”, arată un avocat pe forumul avocatnet.ro.

Cu toate că testul poligraf nu este obligatoriu pentru o persoană și nici nu este acceptat ca probă, el poate avea valoare de suport în coroborare cu alte probe dintr-un dosar. Într-o fază incipientă a procesului penal, poate ajuta anchetatorii să știe dacă se află pe o pistă corectă sau dacă merg către una falsă.

Cristian Cioacă a picat testul cu detectorul de minciuni

Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, a fost și el supus testului poligraf la momentul procesului. Cioacă a picat testul cu detectorului de minciuni chiar la întrebarea ”Tu ai ucis-o pe Elodia?”, conform rezultatelor analizei. Acestea sunt cele 10 întrebări pe care le-a primit Cioacă la testul poligraf, iar la 4, 7 și 9, s-a descoperit că ”s-au produs note specifice comportamentului simulat”, cu alte cuvinte, fostul polițist ar fi mințit:

  1. Te numești Cristi? – DA
  2. Ai de gând să minți la acest test referitor la acest caz? – NU
  3. Te-ai gândit vreodată să omori pe cineva? – NU
  4. Miercuri, 29 august 2007, tu ai omorât-o pe Ghinescu Elodia Marilena? – NU
  5. Locuiești în Arad? – NU
  6. Înainte de 2004, ai rănit vreodată grav pe cineva în mod intenționat? – NU
  7. În noaptea de 29 spre 30 august 2007, vie sau moartă, tu ai transportat-o undeva pe Ghinescu Elodia Marilena? – NU
  8. Ai fost vreodată atât de nervos încât să vrei să omori pe cineva? – NU
  9. Vie sau moartă, știi unde este acum Ghinescu Elodia Marilena? – NU
  10. Ai împlinit 40 de ani? – NU

Oameni celebri care au înșelat poligraful

Testele poligraf nu sunt imposibil de învins, ba chiar din contră. Necesită multă pregătire, însă cu antrenamentul potrivit un individ poate învăța să-și controleze reacțiile astfel încât să nu trădeze faptul că nu spune adevărul.

Diverși spioni celebri au trecut testul poligraf, iar cel mai bun exemplu este cel al lui Aldrich Ames. Angajat al CIA și în fapt, agent dublu, spion pentru Uniunea Sovietică, a trecut două teste de acest fel, deși a picat alte câteva în timpul carierei de la CIA, pe care nimeni însă nu le-a luat în seamă.

Karl Koecher, de asemenea, a devenit angajat al CIA după ce a lucrat pentru securitatea de stat din Cehoslovacia, StB. A pozat în disident și a ajuns în Statele Unite, unde s-a angajat la CIA după ce șefii săi din StB fuseseră înlăturați din pozițiile lor, iar el s-a trezit fără legătură cu fostul serviciu. A devenit o ”cârtiță” infiltrată în organizația americană și a fost o sursă foarte bună de informații pentru URSS.

Și unii criminali în serie americani au reușit să treacă testele poligraf. Gary Ridgway, cunoscut ca Green River Killer, a trecut testul cu detectorul de minciuni, în vreme ce un alt suspect l-a picat, în 1984. A recunoscut crimele pe care le-a comis abia două decenii mai târziu, după ce a fost confruntat cu dovezi ADN. Ridgway a fost condamnat pentru 49 de crime, fiind unul dintre cei mai prolifici criminali americani.

Pe de altă parte, au fost și oameni sinceri care au picat testul și asupra cărora s-au abătut suspiciuni îndelungate. Bill Wegerie a fost suspectat că și-a ucis soția pentru că a picat două teste poligraf, cu toate că nu a fost arestat și nici condamnat pentru acest fapt. În 2004, la 18 ani după apariția cazului, noi dovezi apărute au legat moartea lui Vicki Wegerie de criminalul în serie BTK, Dennis Rader.

ADVERTISEMENT