Detergenți contrafăcuți au fost găsiți în magazinele din România, iar scumpirile din ultima vreme privind această categorie de produse îndeamnă clienții să achiziționeze articole de acest fel. În Suceava, polițiștii au confiscat peste o tonă de detergenți.
Au fost controale de amploare în municipiul Suceava, aici unde oamenii legii au găsit în magazine peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe contrafăcut, care purtau denumiri ale unor branduri. Cele mai multe produse au fost descoperite în magazine din complexul comercial Bazar.
Acțiunea a fost efectuată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Suceava. Scopul descinderilor a fost de a preveni și combate faptele ilegale. 261 de recipiente cu detergenţi lichizi şi pudră cu diferite cantităţi (circa 1.200 de litri) au fost confiscate.
Produsele, în valoare de circa 51.900 lei, urmează să fie analizate. În total au fost deschise 10 dosare penale pentru „săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 102, alin. 1 lit. b coroborat cu alin. 3 din Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice”, conform polițiștilor din Suceava.
Oamenii legii au dat și câteva exemple în urma cazurilor pe care le-au descoperit. Un bărbat vindea 62 de recipiente, într-un magazin dintr-un centru comercial, în care se aflau detergenți lichizi, produse de îngrijire corporală, etc.
Însă, comerciantul nu deținea certificate de calitate sau conformitate. Numai din acest magazin polițiștii au ridicat produse în valoare totală de 9.000 de lei. Printre cei bănuiți de aceste ilegalități se numără și o femeie de 60 de ani din Suceava.
Aceasta a fost prinsă în flagrant în complexul Bazar 35, în timp ce încerca să vândă 35 de astfel de recipiente în care existau detergenți. Nici aceasta nu avea certificate de calitate sau conformitate.
„La un stand operat sub denumirea unei întreprinderi individuale erau scoase la vânzare de 49 de recipiente cu detergenţi lichizi pentru rufe şi vase inscripţionaţi cu mărci de prestigiu înregistrate şi protejate, fără ca vânzătorul să deţină certificate de calitate sau conformitate.
Există suspiciuni că produsele ar fi contrafăcute. Mai multe produse, în valoare de 7.800 de lei, au fost ridicate.” adaugă reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.