News

530 de deţinuţi au ieşit din penitenciare în prima zi de la intrarea in vigoare a noii legi! Legea le oferă deţinuţilor şi bani! Ce sume primesc!

Aproape 530 de deţinuţi au fost eliberaţi în prima zi de când a intrat în vigoare legea care oferă persoanelor din penitenciarele cu probleme câte 6 zile pentru fiecare lună petrecută după...
21.10.2017 | 00:03
530 de detinuti au iesit din penitenciare in prima zi de la intrarea in vigoare a noii legi Legea le ofera detinutilor si bani Ce sume primesc
ADVERTISEMENT

Aproape 530 de deţinuţi au fost eliberaţi în prima zi de când a intrat în vigoare legea care oferă persoanelor din penitenciarele cu probleme câte 6 zile pentru fiecare lună petrecută după gratii! Veştile bune nu se opresc aici pentru ei! Cei care au fost deja eliberaţi vor primi şi bani!

Joi a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, mii de deţinuţi beneficiind de o reducere a pedepsei pentru că au fost încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. Dintre aceştia 529 au fost eliberaţi direct. Lucrurile nu se opresc aici, pentru că trebuie despăgubiţi şi deţinuţii care au fost ţinuţi în condiţii necorespunzătoare şi au fost eliberaţi înainte de intrarea în vigoare a noii legi.

ADVERTISEMENT

Deţinuţi eliberaţi înainte de termen şi plătiţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că deţinuţii eliberaţi vor primi o sumă de bani pentru fiecare zi petrecută în condiţii necorespunzătoare de detenţie. Deşi suma nu a fost stabilită încă, se iau în calcul variantele deja implementate în Ungaria şi Italia, unde foştii deţinuţi au primit 5 euro, respectiv 8 euro pentru fiecare zi petrecută în condiţii necorespunzătoare de detenţie. Astfel, foştii deţinuţi ar putea ajunge să primească sume de mii de euro.

“S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. CEDO le-a suspendat, a pronunţat decizia pilot şi noi trebuie sa le dam despăgubiri şi lor. Vor fi despăgubiţi în echivalent bănesc. Cuantumul nu îl stabilesc eu. Pot să vă dau nişte repede. Ungurii au stabilit 5 euro pe zi, Italia a stabilit 8 euro. CEDO a considerat că sunt depăbugiri echitabile.

ADVERTISEMENT

(…) Nu plăteşte ministerul, plăteşte bugetul statului. Există o decizie a curţii europene care spune că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata despăgubirilor stabilite printr-o hotărâre judecătorească. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata”, a declarat Tudorel Toader.