News

Deținuții din SUA, carne de tun pentru coronavirus. Peste 70% dintre cei testați au Covid-19

30.04.2020 | 20:01
Detinutii din SUA carne de tun pentru coronavirus Peste 70 dintre cei testati au Covid19
ADVERTISEMENT

Autoritățile din SUA sunt îngrijorate de numărul imens de deținuți care sunt depistați pozitiv cu coronavirus. Conform datelor oficiale, peste 70% dintre deținuții testați au Covid-19.

Deținuții din SUA, carne de tun pentru Covid-19

În aceste sens, avocații care reprezintă interesele deținuților cer sistemului să ia măsuri de urgență pentru a limita proporțiile dezastrului.

ADVERTISEMENT

Michael Fleming nu și-a văzut tatăl intubat și nici nu a știut că părintele său era în stare gravă după ce s-a infectat cu coronavirus într-un penitenciar din SUA. Deținut la FCI Terminal Island din Los Angeles, Michael Fleming senior a decedat în 19 aprilie. Mai bine de 50% dintre cei închiși în Los Angeles au coronavirus.

Rudele sunt revoltate pentru că nu au aflat niciodată că bărbatul avea coronavirus, ci au primit vestea decesului. „Ne-au lăsat în întuneric. Am aflat de la știri de ce murise, a fost foarte dubios”, a rememorat fiul victimei, conform ABC News.

ADVERTISEMENT

În penitenciarele din SUA „trăiesc” aproximativ 150.000 de deținuți, iar dintre aceștia mulți se tem că pot să se infecteze cu coronavirus. În aceste condiții, avocații se întreabă dacă sistemul federal face destule pentru a-și proteja deținuții. În schimb, cei care administrează penitenciarele dau asigurări că mortalitatea în penitenciare este mai redusă decât în societatea liberă. În total, 2700 de teste au fost efectuate, iar 2000 de persoane au fost pozitive la noul coronavirus.

Între timp, familiile află de la știri că rudele lor au murit de Covid-19. Fleming era un deținut în vârstă de 59 de ani condamnat la 20 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Familia nu a avut niciodată pe cale oficială că bărbatul a ajuns în stare gravă la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

„Nu am avut șansa să le spunem la revedere. Ar fi contat foarte mult”, a declarat fiul bărbatului, conform sursei citate. Conform legii, familiile ar trebui să fie notificate de urgență când starea de sănătate a rudelor aflate după gratii se deterioreaza, însă în plină pandemie de coronavirus acest lucru nu se întâmplă.

Reprezentanții penitenciarelor se apără și spun că trebuie să respecte un protocol specific în caz de pandemie. „Facem lucrurile așa cum trebuie și nu putem da asigurări tuturor că toată lumea e în siguranță, acum în plină pandemie”, a explicat Kathy Hawk Sawyer, un fost conducător al penitenciarelor din SUA.

ADVERTISEMENT

În ultima lună, 31 de deținuți au decedat din cauza coronavirus, în timp ce aproximativ 600 s-au recuperat. În rândul angajaților sistemului penitenciarelor, 351 de gardieni au fost contaminați. Deținuții au fost izolați în anumite cazuri pentru a împiedica răspândirea bolii. Mai mult, 20 de ventilatoare au fost mutate în diferite închisori, pentru a-i ajuta pe deținuți.

Cu toate că oficialii dau asigurări că peste 5000 de kituri de testare sunt pregătite pentru deținuți, în New York Metropolitan Detention Center au ajuns doar nouă teste, la un total de 1.700 de deținuți. ”În realitate nu testează pe nimeni”, a explicat Deirdre D. von Dornum, unul dintre avocații care reprezintă interesele deținuților.

Deținutul Zegarra-Martiznez a fost lăsat să tremure de frig zile întregi și a fost scos din celulă doar după ce a început să tușească agresiv spre colegul de celulă. Nu doar deținuții se plâng de condițiile în care sunt nevoiți să trăiască. Gardienii, prin liderii de sindicat, consideră că nu sunt protejați împotriva bolii, drept dovadă numărul mare de infectări în rândul gardienilor.

ADVERTISEMENT