Life

Devastat după decesul prietenului Eminescu, Ion Creangă sfârşeşte cumplit în ajun de An Nou: “Avea două lumânări la cap şi lumea îl privea”

Celebrul scriitor Ion Creangă și poetul Mihai Eminescu au fost buni prieteni. Din păcate însă, amândoi au avut un sfârșit cât se poate de tragic.
10.12.2022 | 06:55
Devastat dupa decesul prietenului Eminescu Ion Creanga sfarseste cumplit in ajun de An Nou Avea doua lumanari la cap si lumea il privea
Ion Creangă a fost devastat după decesul bunului său prieten, Mihai Eminescu. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poetul Mihai Eminescu s-a stins din viață la data de 15 iunie 1889, la doar 39 de ani și a lăsat în urma sa o durere imensă.

Legătura dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă

La scurt timp, marea sa iubire, Veronica Micle s-a sinucis, iar spre finalul anului 1889, bunul său prieten, scriitorul Ion Creangă, a murit și el.

ADVERTISEMENT

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai apreciați scriitori români. Acesta s-a născut la data de 1 martie 1837 în satul Humulești din județul Neamț, iar cea mai de seamă lucrare a sa a fost opera autobiografică ”Amintiri din Copilărie”.

Provenea dintr-o familie simplă, iar școala a urmat-o chiar în satul natal. Ulterior, Ion Creangă a ajuns la Şcoala catihetică din Fălticeni, mama sa dorindu-și ca acesta să devină preot.

ADVERTISEMENT

Între timp, școala s-a desființat, iar Ion Creangă a plecat la Iași, acolo absolvind și Seminarul teologic ”Veniamin Costachi” de la Socola.

Deși a fost diacon și dascăl în mai multe biserici timp de 12 ani, a ajuns să fie exclus din rândurile clerului după ce și-a părăsit soția.

ADVERTISEMENT

Totodată, un alt motiv a fost și faptul că acesta a ajuns să tragă cu arma după ciori, acestea așezându-se pe Biserica Golia, pe care o și murdăreau, lucru inacceptabil în opinia sa.

Anul 1873 s-a arătat a fi cel mai bun an din viața lui Ion Creangă. Atunci, faimosul scriitor s-a mutat într-o locuință din Țicău, Iași și l-a cunoscut și pe Mihai Eminescu.

ADVERTISEMENT

Cei doi s-au înțeles atât de bine încât au devenit buni prieteni. Tot Mihai Eminescu a fost cel care l-a inspirat pe Ion Creangă să vină la societatea Junimea.

Acolo, el și-a publicat unele dintre cele mai apreciate scrieri ale sale, citite chiar și în prezent.

După mai bine de un deceniu de prietenie însă, Ion Creangă avea să fie devastat. Mihai Eminescu a murit în iunie 1889, iar celebrul scriitor a fost mai afectat decât ar fi crezut oricine.

Ion Creangă a suferit enorm după moartea lui Mihai Eminescu

George Călinescu scria la un moment dat despre drama prin care trecea Ion Creangă după decesul prematur al colegului său.

Se pare că celebrul scriitor a ajuns să se gândească la moarte, deși până atunci nu i-a trecut niciodată prin minte așa ceva.

”Fu văzut plângând ca un copil şi adormind cu cartea de poezii a lui Eminescu. Presimţirea morţii se înnegri şi mai tare în inima lui.

De acum el se gândi cu seriozitate la stingere şi-ncepu să-şi pună întrebări asupra vieţii viitoare.

Ca diacon, nu prea se gândise la astfel de lucruri, luat de necazurile vieţii, şi nici seminarul nu avea obiceiul să răscolească sufletul cu nişte probleme care nu trebuie popilor de ţară”, povestea criticul literar George Călinescu, despre drama prin care trecea Ion Creangă după moartea lui Mihai Eminescu.

Jumătate de an mai târziu, marele scriitor avea și el să își găsească sfârșitul, într-un mod mult mai trist. Ion Creangă suferea de epilepsie, boală pe care a moștenit-o de la mama sa.

Erau perioade în care acesta amețea în casă, la școală, iar uneori și când se afla în oraș.

Tocmai din acest motiv, nu de puține ori, Ion Creangă își lua concedii medicale care durau și câteva luni, timp în care mergea la băi, care îl făceau să se simt mai bine.

Starea lui s-a degradat în ultimii trei ani de viață. Ion Creangă a ajuns într-un moment în care nici nu mai putea să scrie.

Ultima zi din viața lui Ion Creangă

Ultima zi din viața sa a fost 31 decembrie 1889. În acel moment, iarna era una destul de violentă, însă chiar și așa, oamenii păstrau tradiția și își urau ”An nou fericit”.

Pe la orele prânzului, Ion Creangă, care avea 52 de ani la acel moment, a mers până la tutungerie, fără să știe că acela va fi ultimul său drum.

Marele scriitor a suferit o criză de epilepsie, dar și un atac de apoplexie și s-a prăbușit la pământ. Întreaga scenă de groază a fost descrisă de criticul literal, George Călinescu, în volumul său celebru ”Viața și opera lui Ion creangă”.

La data de 2 ianuarie 1890, Ion Creangă a fost înmormântat la cimitirul Eternitatea din Iași.

Elevi, studenți, prieteni, dar și membrii ai familiei l-au condus pe ultimul drum pe celebrul scriitor, cu mult mai devreme decât ar fi trebuit.

ADVERTISEMENT