Sport

Exclusiv. Interviu De Vis cu Mangia: “Două echipe se bat la titlu”

Antrenorul italian Devis Mangia a oferit pentru FANATIK.RO primul interviu eveniment de când a sosit în România. Tehnicianul Universităţii Craiova vorbeşte în prima parte a discuţiei purtată în Antalya cu trimişii FANATIK.RO despre cum a ajuns la Ştiinţa, ce obiective are, situaţia fotbalului românesc şi ceea ce nu-i place în Liga 1
19.01.2018 | 09:18
Exclusiv Interviu De Vis cu Mangia Doua echipe se bat la titlu

Antrenorul care a condus naţionala de tineret a Italiei în finala Campionatului European din 2013, Devis Mangia, speră să aducă din nou titlul în Bănie. Italianul povesteşte în super interviul acordat în cantonamentul din Antalya pentru FANATIK.RO ce obiective are la Craiova, cum a ajuns să antreneze în Liga 1, dar şi despre echipele care se bat la titlu.

“Am venit în România să văd meciuri de play-off. Apoi m-am întâlnit cu conducerea Universităţii”

Cum merg pregătirile în Antalya?

– Facem o treabă bună. Avem condiţii foarte bune. Hotelul este excelent, dar foarte importante în opinia mea sunt terenurile de antrenament, care sunt la cel mai înalt nivel. Îmi place aici. Este pentru prima dată.

21 de zile în Antalya nu sunt multe pentru jucători, pentru dumneavoastră?

– Există 2 posibilităţi: ori împărţim cantonamentul în două părţi, ori stăm într-un singur stagiu de pregătire. Am luat decizia asta pentru că nu ştiam condiţiile meteo din România. Dacă nu putem să ne pregătim în ţară, e mai bine să stăm aici. Este important să putem să organizăm programul de pregătire într-un mod bun pentru a le putea da jucătorilor şi timp liber.

Să o luăm de la început. Domnule Mangia, povestiţi-ne cum aţi ajuns la Universitatea Craiova…

– Începutul a fost în Italia, când voiam să merg să antrenez într-o altă ţară. Am vorbit cu cineva care îmi spunea de fotbalul românesc. Am decis să vin şi să mă uit timp de o săptămână la meciurile de play-off. Iar în acel moment a apărut şi ideea de a prelua Universitatea, pentru că m-am întâlnit de câteva ori cu boardul Ştiinţei. Le-am spus ideile mele, mi-au prezentat filosofia clubului. Aşa a început: pas cu pas, am ajuns la un numitor comun şi am început treaba.

“Pentru mine, să joc la Severin însemna să joc în deplasare”

Ce ştiaţi despre Universitatea Craiova înainte de a ajunge aici?

– Sunt foarte pasionat de fotbal. Este normal ca orice antrenor să cunoască tot fotbalul european. Sigur, e mai simplu să cunoşti campionatele mari, dar în România, înainte să vin, ştiam foarte bine 3 echipe… bine, 4 echipe, pentru că pe ultima am început să o cunosc după ce a venit un antrenor italian. Una dintre cele 3 a fost Universitatea Craiova.

Şi celelalte?

– Cred că ştiţi. Cele mai importante sunt cele două echipe din Bucureşti şi a treia, cea din Cluj. Despre Universitatea Craiova am început să cunosc unele lucruri în trecut, când aveam 24-25 de ani şi mă întrebam de ce se numeşte această echipă Universitatea. Viaţa e ciudată şi peste ani am ajuns să antrenez aici.

Aţi vorbit cu alţi antrenori italieni înainte de a ajunge în România?

– Nu înainte de a veni. Am vorbit cu un antrenor italian care a făcut carieră în România, Walter Zenga, pe care îl cunosc de când a antrenat la Palermo. Avem o relaţie bună, dar înainte de a veni aici, nu am vorbit cu nimeni. Tot aşa, după ce am semnat cu Universitatea am vorbit cu Massimo Pedrazzini, pentru că îl ştiam de mulţi ani, când antrena la academia lui AC Milan. Eu am o filosofie şi prefer să ştiu direct situaţia, să nu fiu influenţat de alte opinii.

Sunteţi mulţumit de condiţiile pe care le-aţi găsit în Craiova?

– În momentul în care iau o decizie, mă uit în primul rând la oamenii cu care lucrez. În al doilea rând, este echipa şi foarte aproape sunt condiţiile de lucru, facilităţile. Şi în Craiova ştiam din start că în prima parte a sezonului trebuie să joc 15-20 de meciuri în deplasare. Pentru mine, să joc în Severin înseamnă să joc în deplasare. Acum ştiu ce înseamnă să joc acasă. Stadionul este unul dintre cele mai bune din România şi în Europa este greu să mai găseşti un stadion ca şi al nostru.

“Faţă de anul trecut, nivelul campionatului a crescut, şi a crescut mult”

Care sunt lucrurile care nu vă plac în România sau în fotbalul românesc?

– Despre România, despre oameni, comportamentul lor, este foarte bun, cred eu. Italienii şi nu numai ei, pornesc cu o mare greşeală. Să fie influenţaţi de ce am auzit în trecut despre o ţară. Când vorbesc în Italia cu alţi antrenori, cu jucători sau impresari îmi spun “da, dar..”. Şi eu le spun: “Da, dar nimic”. Haideţi în România, priviţi şi după aia vorbiţi. Nu vorbiţi înainte, că e o greşeală.

Când aţi bătut palma cu conducerea clubului, ce obiective aţi trasat în acest sezon?

– Obiectivul este acela de a munci şi de a ajunge în punctul în care suporterii noştri sunt fericiţi. Acesta este targetul, să facem suporterii fericiţi.

Dar dumneavoastră v-aţi fixat în minte un obiectiv?

– În mintea mea este foarte simplu. Obiectivul este meciul următor. Pentru că dacă învingem în următorul meci, apoi urmează altul şi tot aşa. Şi asta trebuie să fie mentalitatea. Dacă vrem să construim o mentalitate de învingători, aşa trebuie să fie ideea. După aceea putem să vorbim, dar nu este momentul să vorbim despre un target anume. Vreau să lucrez pas cu pas. Nu spun niciodată trebuie să ajungem acolo. Ca să ajungem acolo unde ne dorim trebuie să gândim acum.

Cum credeţi că a mers prima parte a sezonului?

– M-am uitat anul trecut la un număr mare de meciuri din play-off, nu toate, dar un număr mare. Pentru mine, nivelul campionatului a crescut şi a crescut mult. Toate echipele s-au întărit. Acum sunt 3 echipe care s-au desprins puţin, dar nivelul a crescut. Serios. Toate echipele sunt mai bune decât în sezonul trecut. De asemenea, cred că ideea Federaţiei de a obliga echipele să folosească un jucător U-21 este o decizie care poate ajuta fotbalul românesc. Dacă mă uit, echipa naţională a Italiei este o echipă foarte bună şi am vorbit şi cu antrenorul naţionalei U-21 a Italiei despre asta, decizia asta simplifică lucrurile foarte mult şi este foarte bine.

Este noul stadion un avantaj pentru Universitatea?

– Până acum, răspunsul este foarte simplu, da. Dar când am venit aici şi una dintre întrebări a fost despre suporteri. “Vei vedea”, mi-au spus ei, dar când am mers la Severin nu eram aşa de sigur. “Vei vedea că va fi ceva diferit când vom juca la Craiova”. Ok, va fi diferit, dar este o diferenţă uriaşă. Este magnific. Am văzut atmosfera de la meciul cu CFR Cluj, dar la fel cu Juventus Bucureşti şi Viitorul. Stadionul, acustica, suporterii… Da, stadionul poate fi un avantaj, dar trebuie să muncim şi să îi facem pe suporterii noştri fericiţi. În acest caz, fanii noştri ne pot ajuta. Dar stadionul este un avantaj clar.

“CFR Cluj şi Steaua nu se uită la bani: cumpără, cumpără, cumpără”

Care credeţi că este principalul atu al Ştiinţei în lupta la titlu?

– Echipele care se bat la titlu sunt două. Suntem acolo, dar favoriţii sunt ei (râde). Noi trebuie să luăm fiecare meci în parte. Avantajul trebuie să fie echipa, să gândim ca o echipă, cum am făcut ca şi până acum. Şi prin echipă mă refer la club, staff, jucători, suporteri. Toţi împreună putem crea un mediu bun în care să luptăm. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în prima parte a perioadei de transferuri, Cluj şi Steaua nu se uită la bani: cumpără, cumpără, cumpără. Ok. Ştim asta.

Este o bună strategie să cumpere, cumpere, cumpere?

– Acum vă răspund despre ceea ce cred că nu e bine în fotbalul românesc. Tot timpul vorbesc doar despre echipa mea. Ce nu îmi place e să citesc sau să aud pe cineva din exterior vorbind despre echipa mea. Nu vorbesc aici despre jurnalişti, a căror meserie este să critice, să scrie, este normal. Îmi plac foarte mulţi jucători din fotbalul românesc de la alte echipe, dar nu vorbesc despre ei pentru că am un mare respect pentru ceilalţi antrenori, pentru cluburi şi pentru jucători. Vorbesc cu conducerea despre jucătorii care îmi plac, dar nu în public.

Vorbind franc, cum fac patronii altor echipe, de exemplu Steaua, despre Băluţă…

– Polemica nu este treaba mea, dar nu este normal să tot auzi întruna vorbe despre un jucător aflat sub contract cu o altă echipă. Apreciez foarte mult că Edi Iordănescu a vorbit frumos despre mine, pentru că am auzit tot timpul: Ioniţă, Ioniţă, Ioniţă. Dar nu înţeleg de ce i-aş crea eu probleme lui Iordănescu în acest moment. Aşteaptă perioada de mercato, când nimeni nu are niciun meci, ok. În Italia nu este simplu să găseşti un conducător de club care spune că vrea un anumit jucător în timpul campionatului.

Nici măcar De Laurentis de la Napoli?

– Rareori îl auzi şi pe el spunând în timpul campionatului asta. Poate spune o dată că îi place un jucător. Dar o dată, nu de două ori, trei ori, săptămâna asta, săptămâna viitoare. Nu vreau să creez o polemică.

Din punctul dumneavoastră de vedere, Băluţă este afectat de astfel de declaraţii?

– Nu este o problemă. Băluţă are o minte limpede, este conectat la ceea ce are de făcut. Dar în momentul în care continui să auzi că eşti dorit, chiar dacă tu nu vrei să pleci, îţi poate crea probleme. Munca mea este să îi ţin pe jucători conectaţi la ceea ce avem de făcut şi atunci această muncă poate fi îngreunată de aceste declaraţii.

Aţi impresionat în cele 6 luni petrecute la Universitatea şi multă lume din fotbalul românesc vă consideră cel mai bun antrenor din Liga 1. 

– Le mulţumesc foarte mult, dar nu mă gândesc la asta. Am un mare respect pentru colegii din campionat. Încerc să îmi fac treaba cât mai bine. Ştiu că am schimbat ceva în filosofia noastră, în stilul de joc. Dar nu pot să spun că ideea mea este mai bună decât a altora pentru că am maximum de respect pentru toată lumea. Am ideea mea şi chiar dacă nu îmi place filosofia altora, pot să o respect. Dacă un jurnalist spune că îi place filosofia de joc a Craiovei, este clar că sunt fericit.

Rămâi pe FANATIK.RO pentru a vedea şi partea a doua a interviului cu Devis Mangia în care italianul vorbeşte despre şansele Stelei cu Lazio, cine este echipa de Champions League de la care s-a inspirat şi cine va câştiga titlul de campioană în Liga 1.

43 de ani are Devis Mangia

11 echipe a antrenat italianul în carieră

“Băluţă are o minte limpede, este conectat la ceea ce are de făcut. Dar în momentul în care continui să auzi că eşti dorit, chiar dacă tu nu vrei să pleci, îţi poate crea probleme”